Koolhydraatarme chili con carne

24-03-2019

Door de bonen en rijst bevat chili con carne al snel veel koolhydraten. Met koolhydraten is uiteraard niks mis, maar ik heb het dan wel over de voedzame koolhydraten zoals volkoren producten, fruit en onder andere peulvruchten. Maar voor sommige personen kan het wat minder eten van koolhydraten soms goed helpen.

Deze koolhydraatarme chili con carne bevat minimaal 50% minder koolhydraten dan de standaard chili con carne. De rijst heb ik namelijk vervangen door bloemkoolrijst. Zo bevat dit gerecht naast weinig koolhydraten, veel groenten en dat is toch even mooi meegenomen?! 

Deze koolhydraatarme chili con carne is

  • Glutenvrij
  • Vegetarisch door te kiezen voor vegetarische gehakt
  • Lactosevrij door de Hüttenkäse te vervangen door lactosevrije crème fraîche
  • Liever vegan? Vervang dan de Hüttenkäse door Tofutti Sour Supréme (vegan zure room)

Dit gerecht bevat maar liefst 375 (!) gram groente per persoon. 

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 120 gram kidney bonen
  • 100 gram mais
  • 2 tl Euroma taco kruiden of paprika poeder 
  • 200 gram mager rundergehakt of vegetarisch gehakt
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 2 tl balsamico azijn
  • 350 gram bloemkoolrijst
  • 1/2 avocado
  • 3 el hüttenkäse
  • 2 handjes rucola
  • Koriander (optioneel)

Zo maak je de chili con carne

  • Snijd de rode ui fijn en pers de knoflook. Snijd de paprika's in reepjes. Giet de kidneybonen en mais af en laat uitlekken.
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de taco kruiden/paprika poeder samen met de knoflook en ui kort aan. Voeg vervolgens de gehakt toe en bak de gehakt rul. 
  • Als de gehakt bijna gaar is, voeg je de paprika's, kidneybonen en het mais toe en bak je het geheel 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de tomatenblokjes en de balsamico azijn toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes door pruttelen.  
  • Verhit 1/2 el olijfolie in een koekenpan en roerbak de bloemkoolrijst 4 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met een snufje peper en zout. 
  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd de helft in plakjes.
  • Verdeel de bloemkoolrijst over de borden. Schep de chili erop en garneer met de hüttenkäse, rucola en avocado. 

Tip: dit gerecht is ook ideaal om te mealpreppen. Voeg dan alleen de rucola de dag zelf pas toe na het opwarmen. Deze koolhydraatarme chili con carne blijft ±2 dagen houdbaar in de koelkast, mits afgesloten. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 520 kcal
  • 21 gram vet, waarvan verzadigd 6 gram
  • 35 gram eiwitten
  • 36 gram koolhydraten
  • 18 gram vezels
  • 0,9 gram zout