Hartige wafels met courgette

10-08-2019

Hartige wafels? Ja! Een mega aanrader. Ik ben echt een zoete ontbijter, maar merkte dat jullie ook behoefte hadden aan hartige ontbijtjes. Vandaar dat ik deze vaker met jullie ga delen en alvast begin met deze hartige courgette wafels. Bij wafels denk je al snel aan ongezond, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Deze wafels zijn namelijk erg voedzaam en qua calorieën vallen zo ook nog eens reuze mee. 

Ik topte de wafels af met wat hüttenkäse, rucola en cherrytomaat. Een heerlijke combinatie. Ik maakte de wafels met havermeel, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor volkoren speltmeel of boekweitmeel. Liever koolhydraatarm? Probeer de wafels dan eens met amandelmeel te maken. Voeg dan alleen een extra ei toe. 

Maak in één keer twee porties en bewaar een portie in de koelkast of diepvries. Ben jij niet zo dol op een hartig ontbijt? Je kunt de wafels ook prima eten als lunch! 

Ingrediënten

Voor ± 4 wafels:

  • 80 gram havermeel of havermout
  • ⅓ courgette ± 100 gram
  • 85 ml melk naar keuze
  • 1 ei
  • 30 gram geraspte 30+ kaas
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl oregano 
  • peper en zout naar wens
  • olijfolie om het wafelijzer mee in te vetten

Toppings

  • 4 el hüttenkäse
  • 2 handjes rucola
  • 10 cherrytomaten
  • zwarte peper 


Zo maak je de hartige courgette wafels

  • Gebruik je havermeel? Sla deze stap dan over. Gebruik je havermout? Maal dit dan eerst in een keukenmachine of blender fijn tot havermeel. 
  • Rasp de courgette. Doe dit in een theedoek en wring het vocht er zo goed mogelijk uit. Meng alle ingrediënten voor de wafels, behalve de toppings, in een kom tot een dik beslag. 
  • Verwarm het wafelijzer voor en smeer in met wat olijfolie. Als het wafelijzer goed warm is dan schep je 2 el beslag per wafel in het wafelijzer. Bak de wafels in 3-5 minuten goudbruin en herhaal totdat je beslag op is. Je kunt er ongeveer 4-5 wafels uithalen. Zorg er wel voor dat je voldoende olie gebruikt, anders blijven je wafels vast plakken. Halveer ondertussen de cherrytomaten. 
  • Verdeel de hartige wafels over de borden en top af met de hüttenkäse, rucola, cherrytomaten en een snuf zwarte peper. 

Je kunt de wafels 2 dagen in de koelkast bewaren en ± 2-3 maanden in de diepvries. 


Gemiddelde voedingswaarde

Per portie (± 2 wafels inclusief toppings)

  • 290 kcal
  • 9 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
  • 18 gram eiwitten
  • 32 gram koolhydraten
  • 4,5 gram vezels