Havermout muffins met blauwe bes

13-09-2019

Onlangs ontving ik het nieuwe kookboek van Lekker en Simpel, genaamd Elke dag, Lekker en Simpel. Jaarlijks een nieuw kookboek uitgeven is een vaste prik geworden voor Sofie en Jorrit. Het is een nieuwe uitgave van hun allereerste kookboek en ik mocht ermee aan de slag gaan. Ik maakte de havermout muffins met blauwe bes. Ideaal als ontbijt of tussendoortje en ik maakte ze geheel gluten en lactosevrij. 

In de ochtend vind ik muffins het allerlekkerst met een dikke klodder Griekse yoghurt of soja yoghurt en wat vers fruit. Een voedzame start van de dag doordat deze muffins gemaakt zijn van havermout. Daarnaast zijn ze ook ideaal mee te nemen als tussendoortje naar je werk of een lange schooldag. Ook zijn ze natuurlijk simpel om te maken, het boek heet niet voor niets Elke dag, Lekker en Simpel. Veel fout kan er dus niet gaan aan deze gezonde muffins met blauwe bes.

Ingrediënten

Voor ± 7-8 stuks

  • 125 gram havermout
  • 125 ml sojamelk of andere melk naar keuze
  • 1 rijpe banaan
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 75-100 gram blauwe bes

Zo maak je de havermout muffin

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.  Maal 50 gram havermout fijn tot havermeel en meng in een kom met de overige havermout, bakpoeder en kaneel. 
  • Prak de banaan en voeg samen met het ei  en de melk toe aan de havermout. Roer goed door en voeg vervolgens de blauwe bessen toe. Vet de muffinvormpjes in. 
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Bak de muffins 15-20 minuten in de oven of totdat de muffins gaar en goudbruin kleuren. 
  • Laat even iets afkoelen en smullen maar! 

Gemiddelde voedingswaarde

Per stuk (uitgaande van 8 stuks)

  • 90 kcal
  • 2 gram vet, waarvan 0,4 verzadigd 
  • 3,5 gram eiwitten
  • 14 gram koolhydraten
  • 2 gram vezels 

Boek review

Wat ik van het boek vind? Veel recepten die wij vroeger dagelijks aten vind ik terug in het boek. Van ovenschotels tot pasta's van ontbijtjes tot taarten. Wel vond ik er wat weinig ontbijt recepten in staan en vooral heel veel avondmaaltijden. Laat ik nou net een ontbijtliefhebber zijn. Ook telde ik zo'n 4-5 pasta pesto's. Een beetje jammer! Had wel iets meer variatie in gemogen. Daarnaast mist de overgang van het boek, van een ontbijt recept ga je direct over in een ovenschotel, zonder duidelijke overgang. Iets wat verwarrend. 

Maar wat ik heel fijn vind aan het boek is dat de recepten lekker simpel zijn en je weinig ingrediënten nodig hebt om ze te maken en je kunt ze gemakkelijk aanpassen naar wens. Bij dit kookboek moest ik in ieder geval gelijk aan mijn ouders denken. Ik weet namelijk zeker dat pap zegt: "Lisa wat heb je lekker gekookt" als ik een recept maak uit dit boek. Het zijn voornamelijk gewoon Hollandse recepten met een twist. En daar zijn ze bij ons thuis nog steeds dol op.