Vegetarische borrelplank

29-12-2019

De kerstdagen zijn alweer voorbij en dat betekent dat het de hoogste tijd is voor oud en nieuw. Vandaar deze vegetarische borrelplank met onder andere vegetarische bitterballen van Kwekkeboom, gekruide notenmix en crunchy kikkererwten. Natuurlijk mag de stokbrood en een aantal buitenlandse kazen ook niet ontbreken op een borrelplank. Wat staat er dit jaar met oud en nieuw bij jou op de tafel?

Mocht je nog opzoek zijn naar alcoholvrije, gezonde drankjes die je kunt serveren tijdens oudejaarsavond? Ga dan voor deze alcoholvrije watercocktails. Ze zien er niet alleen feestelijk uit, het is ook eens wat anders dan een glas water! 

Je kunt op de borrelplank natuurlijk ook nog wat snack groenten leggen of producten die je nog in de (koel)kast hebt liggen. Maak er vooral je eigen feestje van. Hier heb je in ieder geval alvast wat inspiratie van mij voor een borrelplank vol met vegetarische snacks. 

Ingrediënten

Voor ± 4 personen

  • 1 zak Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA bitterbal
  • 1 tros paarse druiven
  • Hand blauwe bessen
  • 80 gram camembert
  • 75 gram clemont blue 70+
    Of twee andere kaasjes
  • 1 volkoren baguette
  • 75 gram muhammara
  • 75 gram rode bietenhummus
  • Schaaltje pistachenoten
  • Zongedroogde tomaten
  • 200 gram bloemkoolroosjes*
  • 3 el grove mosterd
  • Zoete olijven

*De bloemkool kun je rauw eten en is erg lekker met de hummus en muhammara. 

Voor de gekruide notenmix:

  • 100 gram ongezouten noten
  • ½ el zonnebloemolie
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • Snuf knoflookpoeder
  • Peper en zout

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 265 gram kikkererwten (blik van 390 gram)
  • 1,5 el zonnebloemolie
  • 1 á 2 tl paprikapoeder
  • 0,5 -1 tl komijnpoeder
  • Snuf knoflookpoeder
  • Peper en zout

Zo maak je de borrelplank

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de kikkererwten met de kruiden en zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de kikkererwten eroverheen. Rooster de kikkererwten in ±20 minuten krokant. Laat daarna afkoelen zo dat ze nog krokanter worden.
  • Voeg de laatste 12 minuten de Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA bitterballen toe, of doe de vegetarische bitterballen in de airfryer. 
  • Meng in een kom de noten met de kruiden en zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de noten eroverheen. Rooster ± 6-8 minuten in de oven of totdat ze iets beginnen te kleuren.
  • Verdeel alles over de borrelplank, maak gebruik van verschillende schaaltjes en leg alles in groepjes bij elkaar. Serveer met wat glaasjes bruiswater met munt en blauwe bes voor wat verfrissing.