Kruidige rijstpudding met stoofperen

15-12-2019

Ik dacht laat ik eens origineel zijn en niet voor een dessert uit een glaasje, tiramisu of appel crumble gaan. Daarom maakte ik deze kruidige rijstpudding met stoofpeertjes. Als twist voegde ik er Optimel Magere Griekse yoghurt Speculaas aan toe. Helaas was ik niet zo origineel als ik zelf dacht en was Jacky mij net voor met bijna een soort gelijk recept. Achja, kan gebeuren!

Ik ben namelijk dol op rijstepap en toen ik aan het bedenken was wat voor kerstdessert ik ging maken kwam ik al snel bij een feestelijke rijstpudding uit, met stoofpeertjes, want stoofpeertjes horen er namelijk gewoon bij tijdens de kerst. Dit kerstdessert is ontzettend makkelijk te maken en zonder toegevoegde suikers. Een semi-gezond kerstdessert dus. Ik heb bewust wel voor dessert/risotto rijst gekozen, omdat dit nou eenmaal beter werkt in een dessert en we met kerst ook gewoon mogen genieten. Daarnaast is het een dessert, zilvervliesrijst eten we na de feestdagen wel weer gewoon.

Eigenlijk zou je dit gerecht ook prima als kerstontbijt kunnen serveren. Je zou dan ook eventueel de rijstepap nog kunnen vervangen door havermout. Ik zou er m'n bed in ieder geval voor uitkomen, maar dat is ook niet zo gek! Ik kom namelijk altijd graag m'n bed uit en al helemaal tijdens de feestdagen. 

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de rijstpudding

  • 125 gram ongekookte dessert,- of risotto rijst
  • 500 ml halfvolle melk of soja melk
  • 1 tl vanille extract
  • 1 á 2 tl kaneel
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 6 el Optimel Magere Griekse yoghurt Speculaas
  • Munt (optioneel)

Voor de stoofperen

  • 4 kleine stoofperen
  • 350 ml rode wijn
  • 200 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 el honing

Zo maak je de stoofpeertjes

  • Begin met het bereiden van de stoofpeertjes. Dit duur namelijk zo'n 2,5-3 uur.
  • Schil de stoofperen, maar laat het steeltje zitten. Voeg de rode wijn, het water, het kaneelstokje, de steranijs en de honing toe aan een pan en zet de peertjes erin.
  • Laat de peertjes op een zacht vuurtje ongeveer zo'n 2,5 - 2 uur stoven.

Zo maak je de kruidige rijstpudding

  • Doe de rijst, melk, kaneel en het vanille extract in een steelpannetje en breng op een laag vuur 15-20 minuutjes zachtjes aan de kook. Roer tussentijds regelmatig door om aanbranden te voorkomen. *Laat vervolgens goed afkoelen.
  • Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan totdat het goudbruin kleurt.
  • Als de rijstpudding goed is afgekoeld, roer je er 2 eetlepels Optimel Magere Griekse yoghurt Speculaas doorheen.
  • Verdeel de rijstpudding over 4 bordjes en maak een kuiltje in het midden. Schep hier 1 eetlepel Optimel Magere Griekse yoghurt Speculaas per persoon in en zet het stoofpeertje erboven op. Garneer met de amandelschaafsel en eventueel met wat munt.

*Liever warm? Dat kan ook, roer de Griekse yoghurt er dan niet doorheen op het einde, maar schep het boven op de warme rijstpudding.