Koolhydraatarme pompoen lasagne

08-10-2019

Comfortfood, ja daar kan ik zo blij van worden en weet je waar ik nog meer zo blij van word? Pompoen! Ik kan er echt geen genoeg van krijgen. Dit keer gebruikte ik pompoenbladen in mijn lasagne. Een gemakkelijke manier om een lasagne koolhydraat-arm te maken en er meer groenten aan toe te voegen. Daarnaast is deze lasagne ook nog eens lager in calorieën en een perfect voorbeeld van comfortfood. 

Een lichte, warme maaltijd. Alles wat je wil in de herfst. Eigenlijk is het gewoon een soort ovenschotel, met veel groenten en gehakt. Je kunt gemakkelijk de gehakt vervangen door vegetarisch gehakt of linzen. De standaard witte saus met een dikke laag kaas op een lasagne, die heb ik achterwege gelaten. Wel heb ik er natuurlijk wat mozzarella aan toegevoegd, want wat is een lasagne zonder kaas? 

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika 
  • 150 - 200 gram mager gehakt of vegetarisch gehakt
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 35 gram tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 200 gram verse spinazie
  • 175 gram pompoen lasagne bladen
  • 1 bol mozzarella light
  • 2 el Parmezaanse kaas vlokken (optioneel)

Zo maak je de lasagne

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui fijn en pers of snijd de knoflook. Verwijder de steelaanzet van de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes. 
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, ui en paprika 2 minuten aan.
  • Voeg het gehakt en de Italiaanse kruiden toe en bak in 5-8 minuten aan.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en meng goed met het gehakt. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat de saus iets indikken.
  • Voeg vervolgens de spinazie hand voor hand toe totdat de spinazie goed geslonken is. Breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout.
  • Verdeel een laagje saus over de bodem. Leg er een aantal pompoenlasagne bladen bovenop en vervolgens weer een laagje saus. Herhaal totdat de lasagnebladen en de saus op is. Eindig met een laag saus.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de saus. Verdeel er vervolgens nog wat Parmezaanse kaas overheen.
  • Bak de lasagne vervolgens ±20 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is en de pompoenbladen gaar zijn.
  • Garneer eventueel met nog wat verse kruiden. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 422 kcal
  • 18 gram vet, waarvan verzadigd 8 gram
  • 42 gram eiwitten 
  • 18,5 gram koolhydraten
  • 8 gram vezels