Meal preppen

18-01-2020

Meal preppen, het is niet alleen lekker en makkelijk, het zorgt ook nog eens voor meer tijd. Meer tijd voor de sportschool, meer tijd met je beste vriend(in) of meer tijd voor jezelf. Maar wat is meal preppen eigenlijk en waarom doe ik dit regelmatig? Dat vertel ik je in deze blog. Daarnaast vertel ik je ook welke producten hier geschikt voor zijn zodat je het jezelf zo makkelijk mogelijk kunt maken en deel ik natuurlijk nog een aantal recepten.

Wat is meal preppen?

Laten we daar eerst maar eens mee beginnen. Eigenlijk is het heel simpel. Meal preppen is het van te voren klaarmaken van je maaltijden. Je bereidt bijvoorbeeld op zondag meerdere maaltijden, die bewaar je in bakjes, zodat je op de dag zelf het alleen nog uit de koelkast of vriezer hoeft te halen en het eventueel nog even moet opwarmen. Dit kun je op één dag in de week doen, maar je kunt het natuurlijk ook verspreiden over meerdere dagen.

 Meal preppen is trouwens niet alleen voor de fit society, maar juist ook voor de drukke ouders, 
 de ambitieuze ondernemer en voor jou! 

De voordelen van meal preppen

Dit zijn voor mij de belangrijkste redenen om te meal preppen:

  • Minder snel in de verleiding raken ongezond te gaan eten in drukke tijden 
  • Minder verspilling
  • Besparen van geld
  • Besparen van tijd

Hieronder in de afbeelding geef ik nog een betere omschrijving van de voordelen. 

Mijn ervaring met meal preppen

Ik vind persoonlijk meal preppen erg fijn, anders zou ik hier geen uitgebreide blog over schrijven. Voor mij zorgt het ervoor dat ik veel tijd bespaar op drukke dagen. Over het algemeen prep ik toch wel het vaakst mijn ontbijt. In de ochtend moet ik namelijk vaak vroeg op en snel weer weg, waardoor ik het fijn vind om al een ontbijt klaar te hebben staan. Dit zorgt erbij mij voor dat ik na mijn treinreis niet eerst de AH to go in duik om een ontbijtje te scoren of op school regelrecht de kantine in loop om iets te halen.

Daarnaast maak ik iedere zondag soep van de restjes die ik nog heb liggen en prep deze zodat ik in het begin van de week altijd soep klaar heb staan. Een broodje erbij en je hebt snel een maaltijd of lekkere lunch klaar staan.

Wat heb je nodig? 

Voor het meal preppen gebruik ik graag de producten van Mepal en met name de Cirqula multikommen en de lunchpot. Ik vind de producten van Mepal erg geschikt voor meal preppen, omdat ze goed afsluitbaar zijn en dus niet lekken. Daarnaast zijn de meeste producten geschikt voor de koelkast, vriezer, magnetron, vaatwasser en zijn ze in veel verschillende hippe kleuren en maten verkrijgbaar. Wist je trouwens dat Mepal ook een speciale meal prep pagina heeft? Hier vind je veel inspiratie, recepten en tips. Daarnaast heb ik in samenwerking met Mepal het Meal preppen met Mepal boek ontwikkelt, hierin vind je 14 avondmaaltijden en 14 lunchgerechten om te preppen. Het receptenboekje ontvang je vanaf maandag 20 januari (12:00 uur) t/m zondag 26 januari gratis bij een besteding vanaf 25 euro via www.mepal.com.

Hieronder deel ik een heerlijke ontbijt appel crumble die gemakkelijk te meal preppen is, zodat je zelfs op drukke ochtenden een gezond ontbijt klaar hebt staan. Daarnaast prep ik iedere zondag deze granola en mijn favoriete bosvruchten chia jam.

Voor jullie heb ik hieronder ook nog een lunch- en avondmaaltijd uitgewerkt. Kijk je mee?

Gezonde appel crumble

Zo heb je gegarandeerd een heerlijk ontbijt in de koelkast klaar staan. Mocht je een keer geen appels in huis hebben of een andere variant willen, voeg dan bijvoorbeeld frambozen of blauwe bessen toe.  

Ingrediënten

Voor 8 porties

  • 4 appels naar keuze
  • 65 amandelmeel
  • 100 gram havermeel
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram rozijnen
  • 2 el zonnebloemolie (of olie naar keuze)
  • 2 el appelmoes 0% toegevoegd suiker (ook te vervangen door honing of agave siroop)
  • 1 el kaneel

Zo maak je de gezonde appel crumble

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen 5 minuten in lauwwarm water. Giet vervolgens af.
  • Verwijder ondertussen het klokhuis van de appel en snijd de appel in kleine blokjes. Hak de amandelen grof.
  • Meng in een kom het amandelmeel, havermeel, ½ el kaneel, de amandelen, appelmoes en olie tot een kruimelig deeg. Is het deeg te droog, voeg dan nog een extra lepel olie of appelmoes toe. Is het te nat, voeg dan nog wat meel toe.
  • Meng in een ovenschaal de appel, met kaneel en rozijnen.
  • Verdeel de crumble over de appels en bak 15-20 minuten in de oven goudbruin en gaar.
  • Laat vervolgens afkoelen en schep in een afsluitbare kom. Bewaar in de koelkast.
  • Serveer het in de ochtend met wat yoghurt of kwark. De crumble blijft ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Couscous met kip en zoete aardappel

Couscous is zo gemaakt en als je voor de volkoren variant gaat, dan zit je al helemaal goed. Een voedzame maaltijd hoeft niet altijd veel tijd te kosten, dat laat dit recept wel weer zien. 

Ingrediënten

Voor twee porties

  • 130 gram volkoren couscous
  • 1⁄2 groentebouillon blokje (minder zout)
  • 1 grote of 2 kleine zoete aardappel
  • 160 gram (vegetarische) kip stukjes
  • 300 gram broccoli
  • 1 tl kerriepoeder 
  • 2 handen veldsla 

Zo maak je de couscous

  • Breng ruim water aan de kook in een pan. Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en de broccoli in kleine roosjes. Zodra het water kookt voeg je de zoete aardappel toe. Kook de zoete aardappel ±7-8 minuten en voeg de laatste 4-5 minuten de broccoli toe. Giet af en laat uitstomen. 
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de kip goudbruin en gaar. Breng op smaak met de kerriepoeder. 
  • Maak ondertussen de groentebouillon door 1⁄2 groentebouillon blokje op te lossen in 150 ml kokend water.
  • Doe de couscous in een kom en giet de groentebouillon eroverheen. Dek af met een bord en laat ongeveer 5-10 minuten staan. Haal het bord eraf en roer met een vork de couscous los. 
  • Meng de couscous, kip, broccoli en zoete aardappel door elkaar en bewaar in een Cirqula multikom. Voeg de sla pas toe wanneer je de couscous gaat eten. Je kunt de couscous zowel warm als koud eten. 

De couscous is ±2 dagen houdbaar in de koelkast. 


Hopelijk heb ik je weer kunnen inspireren met dit artikel.