Mexicaans rijstkommetje

04-06-2018

Van Marley Spoon mocht ik hun maaltijd box uitproberen met twee verschillende recepten. Het Mexicaanse rijstkommetje met een smokey pompoenpittencrema was daar één van! Een kleurrijke bowl met een pittig karakter.  Wat ik van de maaltijd box vind, dat lees je binnenkort op mijn blog! Eerst deel ik dit recepten met jullie. Die ik erg lekker vond! Alleen vond ik 100 gram rijst per persoon wel wat veel, dus hier heb ik 75 gram per persoon van gemaakt. 

2 personen - glutenvrij - lactosevrij - vegetarisch/veganistisch 

Ingrediënten

  • 125 gram basmatirijst 
  • 25 gram wilde rijst
  • 1 zoete aardappel
  • 1-2 el olijfolie 
  • peper en paprikapoeder 
  • 150 gram mais
  • 100 gram cherrytomaten
  • 1 limoen
  • 200 gram zwarte bonen
  • ± 100 gram rode kool reepjes
  • 3 el pompoenpitten
  • 150 gram sojayoghurt
  • 2-3 tl Spice it up (GreenGyspySpices)

Zo maak je de Mexicaanse rijstkom

  • Breng 400 ml water aan de kook met eventueel een snufje zout. Was vervolgens de rijst even goed af. Zodra het water begint te koken voeg je de rijst toe en breng je het water opnieuw aan de kook. Kook de rijst ongeveer 10-12 minuten op laag vuur met een deksel afgedekt beetgaar en giet het vervolgens af.
  • Was de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Meng met wat olijfolie, peper en paprikapoeder en doe de blokjes vervolgens 15 minuten in de aifryer op 190 graden. De oven kan ook, duurt alleen wat langer! 
  • Halveer de tomaten. Rasp vervolgens de limoenschil en pers de limoen uit. Meng vervolgens de tomaten met 1 tl limoensap en wat peper en zet het even opzij. 
  • Hak de koriander grof en haal de rode kool uit de verpakking. 
  • Rooster nu de pompoenpitten in een droge koekenpan en roer af en toe door tot ze beginnen te ploppen. Dan zijn ze klaar.
  • Spoel de zwarte bonen schoon. Dit gaat het gemakkelijkst met een zeef of vergiet. 
  • Nu is het tijd voor de smokey pompoenpittencrema. Doe 3/4 van de pompoenpitten met de yoghurt, de limoensap, en 2 tl Spice it up in een maatbeker en pureer het met een staafmixer tot een gladde saus. 
  • Roer de koriander door de rijst en schep de rijst vervolgens in een kom. Verdeel de overige ingrediënten in groepjes over de rijst en besprenkel met wat saus en de overige pompoenpitten. 

Gemiddelde voedingswaarde 

Per portie

  • 632 kcal
  • 22 gram eiwit
  • 101 gram koolhydraten 
  • 10 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram