Mini appeltaartjes

29-04-2018

Weer een appeltaart recept, maar dat krijg je wanneer je dol bent op appeltaart. Dit keer maakte ik mini appelkruimel taartjes. 

Niet mega gezond, maar wel een stuk gezonder dan de appeltaart uit pak. Inplaats van margarine kies ik namelijk voor halvarine en de suiker vervang ik door de 'suiker' van Steviala. Daarnaast kies is voor volkoren speltmeel. Zo krijg je gelijk wat extra vezels binnen en dit maakt de taartjes ook wat voedzamer. 

8 mini taartjes 

Ingrediënten 

Voor het deeg

  • 250 gram speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 gram Steviala 'suiker' of kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 125 gram halvarine 
  • 1 losgeklopt ei 

Voor de vulling

  • 3 appels
  • 50 gram rozijnen
  • 2 tl kaneel

Voor de kruimellaag 

  • 50 gram speltbloem
  • 50 gram Steviala 'suiker' of kokosbloesemsuiker
  • 50 gram halvarine

Zo maak je de taartjes

  • Verwarm de hete lucht oven voor op 165 graden.
  • Week de rozijnen in lauw water.
  • Spray de vormpjes in met wat bakspray en laat ze even staan. 
  • Roer de boter zacht en doe vervolgens de overige ingrediënten voor het beslag in de kom. Kneed er vervolgens een goed deeg van. 
  • Bekleed de vormpjes met een dun laagje deeg, aangezien het in de oven nog wat uitzet. Zet de vormpjes vervolgens even terug in de koelkast.
  • Snijd vervolgens de appel fijn en giet de rozijnen af. Meng de rozijnen, de appels en het kaneel en verdeel het appelmengsel over de vormpjes. 
  • Maak vervolgens het kruimeldeeg door alle ingrediënten te kneden tot er kruimeltjes ontstaan. 
  • Verdeel de kruimels over de taartjes heen en bak ze vervolgens in de oven goudbruin voor ongeveer 35-45 minuten. 
  • Laat ze afkoelen en haal ze daarna pas uit de vorm. Serveer met wat kwark en pecannoten. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie - (met bereiding van Steviala)

  • 289 kcal
  • 7 gram eiwit
  • 32 gram koolhydraten
  • 4 gram vezels
  • 13 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram