Bietenrisotto met geitenkaas

28-12-2019

Risotto, ik vind het heerlijk, maar ik maak het alleen veel te weinig. Zonder wat het is helemaal niet zo ingewikkeld. Dit keer maakte ik een bietenrisotto met half volkoren risotto van de Jumbo. Deze bevat net iets meer vezels dan de 'witte' risotto. Door rode biet toe te voegen krijg je ook nog eens een leuk kleurtje aan je risotto. 

Ik maakte de risotto af met wat verse geitenkaas, walnoten en rucola. Een heerlijke combinatie vind ik dit en de walnoten zorgen voor een knapperige bite. Je kunt eventueel ook 1/3 deel van de risotto rijst vervangen door ± 50-75 gram bloemkoolrijst. Zo voeg je er gemakkelijk nog wat extra groenten aan toe. 

Aan de risotto voegde ik ook nog wat verse dille toe, maar je kunt natuurlijk ook voor tijm gaan. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat, of wat je nog in de koelkast hebt liggen. 

Deze risotto met rode biet is:

  • Glutenvrij
  • Vegetarisch

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 150 gram (half volkoren) risotto rijst
  • 600 ml groentebouillon* 
  • 400 gram rode biet
  • 4 schijfjes verse geitenkaas
  • 40 - 50 gram walnoten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse dille naar smaak

Optioneel

  • 100 ml rode wijn
  • 2 handen rucola 
  • 100-150 gram bloemkoolrijst

* Meng één groentebouillon blokje met 600 ml kokend water in een maatbeker of pan. Laat even goed trekken. (Gebruik je rode wijn, maak de bouillon dan met 500 ml water.)

Zo maak je de risotto met rode biet

  • Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui fijn en rasp de rode biet met een grove rasp. 
  • Verhit 1 el boter in een pan en fruit de knoflook en ui 1-2 minuten aan. Voeg vervolgens de risotto rijst toe en bak 1 minuut aan totdat de rijstkorrels beginnen te glanzen. 
  • Voeg vervolgens de rode wijn toe en laat dit even goed koken op een hoogvuur. 
  • Voeg de groentebouillon beetje bij beetje toe in ± 6 stappen. Voeg iedere keer de bouillon past toe, wanneer de vorige hoeveelheid goed door de rijstkorrels is opgenomen. Blijf goed roeren. (Gebruik je extra bloemkoolrijst? Voeg dit dan bij de vierde keer toe). 
  • Snijd de dille fijn. Voeg bij de vijfde keer de geraspte rode biet en de dille toe en meng goed door de risotto heen. 
  • Brokkel de geitenkaas fijn en hak de pecannoten grof. Verdeel de rucola over de borden en schep daar de bietenrisotto bovenop. Garneer de risotto met de geitenkaas en walnoten.