Nieuwe vegan producten

01-02-2020

Vegan eten het wordt steeds populairder. Van vegan roze koeken tot vegan kaas;  er ontstaan steeds meer mogelijkheden. In Amsterdam is in november zelfs een 100% vegan bakkerij geopend, genaamd Willem-Pie Bakery. Daarnaast is sinds kort de eerste plantaardige kaaswinkel van Nederland geopend in Amsterdam, genaamd Willicroft.

Willem-Pie Bakery

Met de opening van de nieuwe bakkerij zet Willem-Pie de traditie van kwalitatief gebak voort, maar speelt ze tegelijkertijd ook in op de groeiende vraag naar vegan gebak. Willem-Pie biedt smaakvolle en vegan alternatieven voor gebak en is daarnaast 100% lactosevrij. Waar mogelijk is het gebak ook glutenarm en laag in vet.

Het assortiment van Willem-Pie is in te delen in 3 categorieën:

  • Veganized classics: gebak gemaakt op basis van klassieke recepten die de eigenaresse van Willem-Pie, Willemijn van Wenum, als kind al graag bakte. Hierbij te denken aan appelkruimeltaart, maar ook vegan tiramisu.
  • Vegan delights: gebak met een creatieve twist zoals: 'sconuts' scones. Dit zijn scones in de vorm van een donut. Ook kun je denken aan zoete aardappelcake met een meringue van aquafaba (het vocht van kikkererwten).
  • Healthy snacks: dit gebak is volledig vrij van geraffineerde suikers en laag in vet. Zo laat Willem-Pie zien dat gezonder genieten geen ver-van-je-bed-show is. Dit is iets ik als diëtiste in opleiding heel erg interessant vind. Aangezien er in vegan baksels vaak gebruik wordt gemaakt van noten en kokosolie, waardoor het namelijk al snel een calorieënbom wordt.

Dat vegan gebak niet smakeloos of saai hoeft te zijn, dat heeft Willem-Pie wel bewezen. Zo testte ik hun vegan roze koek. Normaal ben ik geen fan roze koeken en laat ik ze het liefst liggen, maar deze waren oprecht verrassend lekker. Vol van smaak en niet te zoet. De smaak van versgebakken cake met een roze glazuurlaagje én dan hebben we het nog niet eens gehad over het bananenbrood. Zacht en luchtig van structuur zonder gebruik te maken van ei. Vegan bakken kan dus zeker!

Kom je niet uit de buurt van Amsterdam? Geen probleem. Het bananenbrood van Willem-Pie is ook verkrijgbaar bij alle vestigingen van Bagels & Beans en bij Stach.

Willicroft

De eerste plantaardige kaaswinkel van Nederland is geopend, genaamd Willicroft. Met deze winkel wil Willifcroft de consumenten de kans bieden om ook plantaardige kaas op traditionele manier te kunnen kopen. Zo verkopen zij bijvoorbeeld hun eigen kaasfondue genaamd: This Is Not Cheese Fondue, een een plantaardige kaassaus genaamd This Is Not Cheese en This Is Not Truffle Sauce. 

Zelf ben ik niet zo dol op kaassaus en wordt er in de producten van Willicroft ook gebruik gemaakt van kokosolie, iets waar ik persoonlijk niet helemaal achter sta. 

Wat ik wel tof vind om te zien is dat in het productieproces van Willicroft's plantaardige fondue de CO2- uitstoot 2,5 keer minder is dan die van kaasfondue op basis van zuivel. 

De winkel van Willicroft vind je op de Spiegelgracht 30, 1017 JS Amsterdam. De Willicroft's This Is Not Cheese Fondue en This Is Not Cheese Sauce zijn ook verkrijgbaar bij Crisp, Albert Heijn XL, Jumbo, Coop, Picnic, Deen en De Kweker mocht je ze eens willen proberen.