Ontbijt cake

31-05-2018

Ontbijten met cake? Ja dat kan zeker, want deze ontbijt cake is erg voedzaam en gezond! Heerlijk met een laagje pindakaas en wat plakjes banaan of gewoon zo. Door de volkoren speltmeel bevat de cake veel vezels, daarnaast zit er ook nog pompoen en banaan in. In kickstart voor een goed begin van de dag dus.

Daarnaast is het ook een ideaal ontbijt voor on the go of als snack. Als ontbijt kun je gerust 2 á 3 plakjes nemen. Ook is de cake zo gemaakt, je doet namelijk alles in de keukenmachine en vervolgens doet de oven de rest. Ideaal als je het mij vraagt en je hebt gelijk een voorraad voor de rest van de week.

Deze ontbijtcake is:

  • Lactosevrij
  • Glutenvrij te maken door havermeel te gebruiken

Ingrediënten

Voor één cake

  • 200 gram pompoen blokjes
  • 1,5 banaan
  • 160 gram volkoren speltmeel of havermeel
  • 3 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 75 gram rozijnen
  • 40 gram cashewnoten
  • olie / bakspray om in te vetten

Zo maak je de ontbijt cake

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 165 graden en spray/vet een cakevorm in.
  • Kook de pompoen blokjes ongeveer in 5-7 minuten gaar en giet vervolgens af. 
  • Doe vervolgens alle ingrediënten in de blender, behalve de rozijnen en noten.
  • Meng het geheel tot een glad beslag. Roer vervolgens de rozijnen en cashewnoten er door heen.
  • Giet het mengsel in je cakevorm en bak hem ongeveer in 50 minuten gaar. Wanneer je er met een prikker in kunt prikken en deze er droog uitkomt, is hij gaar. 

Laat de cake afkoelen en snijd hem in plakjes. Bewaar in de vriezer, zodat je altijd een gezond ontbijt klaar hebt liggen. 

Tip: smeer er een dikke laag pindakaas op en top af met wat plakjes banaan.