De Achterhoek op zijn culinairs bij Orangerie de Pol

22-02-2019

Afgelopen week bracht ik samen met mijn tweelingzus Manon een bezoek aan Orangerie de Pol. Voorheen gebruikt als beeldenkas, maar door het initiatief van twee jonge koppels omgetoverd tot een adembenemende locatie, waarbinnen lokale producten op culinaire wijze worden geserveerd. Een aanwinst voor de Achterhoek, want waar anders vind je een plek waar al deze aspecten samen komen en leiden tot een onvergetelijke avond?

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Marjolein, gastvrouw en tevens eigenaresse. Met enige verbluffing kijk ik vanuit de entree door de glazen deuren het restaurant binnen. Orangerie de Pol, gelegen aan de Rijksweg in het buitengebied tussen Gaanderen en Doetinchem, is geen onbekende locatie. De voorbijgaande jaren ben ik er met regelmaat langs gereden en telkens weer vond ik het treurig om te zien dat zo'n mooie kas zo lang leeg kan staan. "Hier moet toch een mooie bestemming voor te vinden zijn?" Met die gedachten in mijn achterhoofd stap ik het restaurant binnen en ik had mij geen betere herbestemming kunnen wensen voor dit pracht pand.

Onder het genot van een glas bubbels van wijnboerderij 't Heekenbroek en een aperitiefhapje (van maïsmeel, buffelyoghurt uit Zevenaar, geitenkaas van Brömmels in Winterswijk en naegelholt van Vleesboederij Dieker) toosten we op een avond vol verassingen. Tevens is dit ook onze eerste kennismaking met de op kleine schaal geproduceerde streekproducten die we deze avond te proeven krijgen. Het wintermenu dat wij vanavond gaan ervaren is door eigenaar Mark Captein bereid. 

Amuses

Bonbon van rode kool, schuim van karnemelksesaus met gepoft spek, structuren van wintergroenten met olie van gerookte knoflook.

We sluiten af met de bonbon van rode kool. Ik had een stevige inhoud verwacht, maar niks is minder waar. Op het moment dat ik het omhulsel doorbijt, vloeit er een smaaksensatie mijn mond binnen, werkelijk subliem.  


Als foodblogger vind ik het altijd leuk om een kijkje in de keuken te krijgen als ik ergens ga dineren, toch zie ik maar zelden wat er achter de deuren van een keuken gebeurd. In tegenstelling tot in andere restaurants krijg ik vanavond wel alles mee. Bij orangerie de Pol doen ze niet aan afgesloten ruimtes, maar hebben ze ervoor gekozen om de transparante uitstraling van de buitenkant ook binnenin het pand door te voeren. Dit zorgt voor een intieme ambiance, waarbij ik eindelijk eens over mijn schouder kan meekijken met de koks. De keuze voor een open keuken past binnen het concept van de Orangerie. De gerechten zijn tot in perfectie uitgewerkt en de heren die hiervoor verantwoordelijk zijn verdienen een prominente plek binnen de Orangerie. Het zien van hun enthousiasme en het proeven van hun kunsten maakt de ervaring compleet.  

Voorgerecht

Makreel, paling, appel, venkel en buffelyoghurt met dragon.

Het bord is elegant opgemaakt en de dressing van venkel met buffelyoghurt wordt pas bij de tafel over het gerecht geschonken. Je proeft dat de vis is gerookt, maar het overheerst niet. De smaken versterken elkaar en het krokante laagje van dragon geeft het gerecht een bite. 

Bij iedere gerecht dwaalt onze gedachten weer even af naar vroeger, toen we als kleine meisjes bij opa en oma mee aten. De Achterhoekse lekkernijen waar we toen kennis mee maakten proeven we nu in een gastronomisch jasje terug. Bij Orangerie de Pol laten ze je de smaak van de Achterhoek opnieuw uitvinden. Een culinaire ontdekkingsreis door de Achterhoek met echte Achterhoekse producten. Bij het uitserveren van de gerechten weten zowel Mark en Marjolein als de andere gastheer tot in detail de herkomst van de producten te beschrijven. Bij iedere gang krijgen wij een glas wijn aangeboden en dit in combinatie met de verassende structuren en keuze van producten maakt het dat iedere gang zich weer overtreft ten opzichte van de vorige. 

Tussengerechten - Hoofdgerecht

Tussengerecht: skrei, lokale lardo, groene kruiden, yacon wortel.

Tussengerecht: dry aged zwartpootkip, mais, zwarte knoflook, hollandaise met beurre noisette, hanenkam in kaas crumble en krokante kippenhuid.

Hoofdgerecht: Kalfshaas, zuurkool, prei, aardpeer, mosterd kaas, spek, eryngi.

Ook bij deze gerechten staan we versteld van de impact van de gekozen smaakcombinaties. We worden werkelijk overdonderd van heerlijkheid, de gerechten verdienen een grote buiging.

De avond nadert haar einde, al zouden we hier nog wel uren kunnen doorbrengen. Lampen en kaarsen fonkelen op de tafels en naar buiten kijkend zien we een sterrenlandschap zoals nooit tevoren, het is werkelijk pittoresk. In combinatie met de persoonlijke en intieme sfeer die erbinnen hangt maakt het dat je vaker wilt terugkomen. Ondertussen komt Marjolein naar onze tafel gelopen met twee koffiekopjes in haar handen. We verwachten dat er koffie in zit, maar net als de rest van de avond worden we verrast. Een dessert amuse van Beukenhorst koffie, rode biet en rendiermos wordt zichtbaar op het moment dat Marjolein ons de kopjes serveert. Het is erg krachtig van smaak en je proeft duidelijk de biet, maar in de nasmaak proef je het zachte van de koffie. Wederom een smaaksensatie in de mond. 

Dessert

Karamel, specerijen, sinaasappel, chocolade en gezouten karamel.

Een wintertafereel op je bord, al zullen we de sneeuwvlokken niet snel meer zien vallen met het lente weer van februari. Toch ervaar ik het gevoel van de winter meer dan ooit. De herkenbare winterse producten in combinatie met een sfeervolle, warme omgeving. 

De parfait van karamel en witte chocolade is zoet, maar het overheerst niet door de combinatie van stukjes sinaasappel, gezouten karamel en specerijen. 

Als afsluiter van de avond krijgen we wederom twee koffiekopjes aangeboden, ditmaal geen verassende combinaties, maar een heerlijke kop koffie. Het blijft altijd weer een simpele, maar o zo gewenste afsluiter na afloop van een diner. Toch zie je ook hier weer de verrassingsfactor terugkomen, want naast de kopjes koffie wordt er ook een plateau met verschillende kleine zoete hapjes op tafel geserveerd.   

Onze smaakpapillen zijn deze avond zo geprikkeld dat we het al hebben over ons volgende bezoek. De Orangerie bij donker geeft een uniek beeld, maar hoe mooi is het om hier in de lente of zomer aan te schuiven en vanuit binnen, door de robuuste kast van hout en glas, uit te kijken over de schoonheid van het ommeland.

Een groot compliment wil ik namens mijzelf en Manon uitspreken naar Mark en Marjolein. Zij begonnen minder dan een jaar geleden samen met Rick en Kim aan dit grote avontuur en hebben er werkelijk iets bijzonders neer weten te zetten. Vanwege het overweldigende succes werd na vijf maanden al besloten dat Mark en Marjolein het restaurant zelfstandig gingen voorzetten. Wij hebben een unieke avond beleeft en willen daar ook de andere personeelsleden voor bedanken. Orangerie de pol omschrijft de Achterhoek op zijn culinairs, chapeau. 

Orangerie De Pol 

Hulleweg 2
7004 GG DOETINCHEM

info@orangeriedepol.nl

Het restaurant is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 18.00 uur tot 22.00 uur. Op zondag en maandag zijn ze gesloten.