Pasta ovenschotel met aubergine en paprika

12-08-2019

Makkelijke gezonde recepten, daar is veel vraag naar als ik jullie verzoeken hoor. Deze volkorenpasta ovenschotel is daar een goed voorbeeld van. Je bereid alles in één pan en schuift hem vervolgens de oven in. Simpeler kan niet! Heerlijk met aubergine, paprika en champignons en ik top hem maar al te graag af met wat verse basilicum, heerlijk vind ik dat!

Mocht je nou geen aubergine in huis hebben, maar wel een courgette dan kan dit ook prima. Wees creatief zou ik zeggen. Ik geef wel als tip mee: ga voor de volkoren variant van pasta. Deze bevat een stuk meer vezels dan de witte variant, waardoor het een stuk voedzamer is. 

Zonder pakjes en zakjes zet je dus gemakkelijk een smaakvolle pasta ovenschotel op tafel. Gezond eten hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn! Ik maakte hem met kippengehakt, maar als je hem liever vegetarisch of lager in calorieën wil, dan kun je voor linzen of vegetarisch gehakt gaan. 

Ingrediënten 

Voor 3-4 porties

  • 175 gram volkoren fusili
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram kippengehakt, vegetarisch gehakt of linzen
  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 125 gram champignons
  • 2 el tomatenpuree en 500 gram passata di pomodoro
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 bol mozzarella light 
  • 2 tomaten

Optioneel:

  • 2 takjes basilicum
  • 45-60 gram rucola 
  • 1/2 rode peper

Zo maak je de pasta ovenschotel

  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook de volkoren fusili 4-5 minuten. Giet af en laat uitstomen.
  • Snipper de ui en pers de knoflook fijn. Gebruik je de rode peper? Snijd deze dan fijn. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, ui en rode peper 1-2 minuten aan. Voeg het kippengehakt toe en bak rul.
  • Snijd de aubergine en paprika in kleine blokjes en de champignons in plakjes. Voeg toe aan het kippengehakt samen met de Italiaanse kruiden en bak 4-5 minuten aan. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak 1 minuut aan. Voeg daarna de passata di pomodoro en de fusili toe en verwarm 2 minuten mee. Mocht de saus wat te dun zijn? Voeg dan 1 el maïzena gemengd met 1 el water toe en laat even indikken. Snijd de mozzarella en de tomaten in dunne plakjes.
  • Giet het geheel in een grote ovenschaal en verdeel de mozzarella eroverheen top af met de tomaten. Bak de ovenschotel in 20-25 minuten gaar in de oven.
  • Haal uit de oven en serveer met wat rucola en/of blaadjes basilicum. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie (o.b.v. 3 personen)

  • 542 kcal
  • 18 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram
  • 39 gram eiwitten
  • 51 gram koolhydraten
  • 11 gram vezels