Zoete aardappel-paprikasoep met linzen

04-09-2019

Soms is het enigste wat je wil een lekker warme kom soep voor de lunch. Dan is deze zoete aardappel paprikasoep ideaal! Een vullende soep met als topping sojaroom, linzen en pompoenpitten. 

De soja room kan uiteraard ook vervangen worden door creme fraiche of kookroom light. Zoete aardappel en paprika gaan erg goed samen in deze soep en geven een mooie oranje kleur.

Ingrediënten

Voor drie personen

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram zoete aardappel
  • 2 (oranje) paprika's
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 blokje groentebouillon
  • 130 gram linzen
  • 40 gram pompoenpitten 

Optioneel:

  • Afgebakken (naan)brood om mee te dippen
  • 6 el sojaroom, kookroom of crème fraîche 

Zo maak je de zoete aardappel paprikasoep

  • Pers of snijd de knoflook. Snijd de rode ui fijn. Schil de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel en paprika's in kleine blokjes. Ris de blaadjes oregano van de takjes.
  • Verhit 2 el olijfolie in een (soep)pan en fruit de knoflook en rode ui 2 minuten aan. Volg daarna de zoete aardappel en paprika blokjes toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg daarna 750 ml water en het blokje groentebouillon toe en laat afgedekt, 15-20 minuten zachtjes koken. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep. 
  • Giet de linzen af en spoel schoon. Voeg toe aan de gepureerde soep en laat 2 minuten zachtjes meekoken, totdat ze iets warm zijn. 
  • Verdeel de zoete aardappel-paprikasoep over de komen en garneer met de pompoenpitten en eventueel met wat sojaroom, kookroom of crème fraîche. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 336 kcal
  • 7 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 12 gram eiwitten
  • 49 gram koolhydraten
  • 13 gram vezels