Resto vanHarte

31-12-2019

Met de feestdagen en eigenlijk het hele jaar door, wil niemand alleen zijn. Gezelligheid omschrijft de december maand het allerbeste. Ik kan daar erg van genieten, alle mensen om mij heen, een hapje en een drankje. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, maar er kan zeker wat aan gedaan worden, zodat iedereen december kan zien als de mooiste tijd van het jaar. Dit door de kracht van vrijwilligers en maatschappelijke initiatieven, zoals Resto VanHarte.

Resto VanHarte is een plek waar verrassende ontmoetingen plaatsvinden, mooie gesprekken worden gevoerd en waar je het gevoel hebt er helemaal bij te horen. De missie van Resto VanHarte is duurzame verbinding, waarbij ze het belangrijk vinden dat iedereen erbij hoort in de samenleving. Dit doen ze door mensen uit alle lagen van de bevolking samen te brengen, zodat zij samen koken, samen eten en vooral zelf een bijdrage leveren aan een leefbare gemeenschap.

Ook Chaudfontaine zet zich hiervoor in en daarom waren wij als ambassadeurs van Chaudfontaine uitgenodigd om een avond mee te koken. Ik kon helaas niet aanwezig zijn wat ik erg jammer vond, aangezien ik het belangrijk vind om wat te doen tegen eenzaamheid en dit dus een erg mooi initiatief vindt. Ik interviewde Jadis van The Lemon Kitchen en stelde Margo Adrichem, communicatiemanager van Resto VanHarte, ook een aantal vragen.

Een aantal vragen aan Jadis

Jadis, eigenaresse van culinaire website The Lemon Kitchen,
 houdt zich bezig met receptontwikkeling, foodstyling en fotografie. Haar naam
 geeft al de stille hint, citroen is het basis ingrediënt in ieder gerecht. In april 2020 komt haar informatieve kookboek uit over de citroen. Je kunt het boek nu al pre-ordenen.

Ik vroeg haar of ze zichzelf vaker inzet als vrijwilliger. Haar antwoord daarop was: "Ik zet mij niet perse in als vrijwilliger, maar ik help wel veel ondernemers om mij heen. Het geeft energie en zo ben ik ook veel geholpen. Als ik meer tijd zou hebben naast mijn fulltime bedrijf heb ik wel bedacht om in de buurt van mijn huis mezelf aan te melden voor Resto VanHarte. Tijdens dit event was ik ontroerd door de vele handen, die voor en zelfs tijdens hun werk kwamen meehelpen. Denk aan mice en place in de keuken, de tafels dekken tot de muziek verzorgen op een piano en live zang."

Jadis vertelt dat ze vooral nieuwsgierig was naar de sfeer bij Resto VanHarte. Wie zou ze die dag gaan ontmoeten en wat staat er op het menu? Dat laatste is iets waar iedere foodie benieuwd naar is.


Elke Resto maakt een drie gangen diner, het menu is uitgewerkt en er is altijd een een vegetarische optie, vertelt Jadis. Als voorgerecht stond er kippensoep op het menu. Verder werd er een Turkse burger met groente en een frisse saus geserveerd en zelfgemaakt brood met boter. Dankzij Chaudfontaine staat er heerlijk tafelwater op tafel en dat geeft de avond een nog wat luxere sfeer.

Eenzaamheid bestrijden is de belangrijkste reden waarom Resto VanHarte is opgericht en dat is ook zeker terug te zien. Resto VanHarte zit namelijk altijd midden in een buurt en brengt zo de buurt samen. Jadis sprak met een oude man. Hij vertelde dat hij erg dankbaar was dat dit buurt centrum er was, maar alsnog kon hij het niet betalen. Jadis bood hem aan om zijn eten te betalen. "Maar daar was hij denk ik te trots voor", vertelde ze.

Jadis ervaarde de middag en avond als een bijzonder moment, omdat ze het gevoel had dat ze echt even kon helpen. De gesprekken met o.a. een gepensioneerde chekfok blijft haar bij. De chefkok vertelde dat eten en koken mensen samenbrengt en hij er altijd van geniet om weer een menu samen te stellen en de hulp koks/vrijwilligers aan te sturen. Dankbaar werk is het volgens mij zeker als ik het zo hoor.

Maar er wordt niet alleen maar gegeten in de Resto's. De avond wordt gevuld met livemuziek gespeeld op de piano, waarbij de mensen meezongen. Daarnaast worden er spelletjes gespeeld. Jadis verteld dat dit voor een fijne en warme sfeer zorgde.Deze avond heeft Jadis een warm gevoel gegeven, waarbij ze af en toe een brok in haar keel had tijdens de gesprekken aan tafel. Na deze avond kwam ze er vooral achter hoe dankbaar ze is wat ze wel heeft op deze jonge leeftijd en ze wil in ieder geval vaker inzetten voor zulke initiatieven.

Margo, is Marketing en communicatieadviseur bij Resto VanHarte. Ik vroeg haar naar haar mooiste ervaring en dit vond ik heel bijzonder om te horen.

Zo vertelt ze dat er echte vriendschappen ontstaan en dat het vaak niet alleen bij een eenmalige avond blijft. In Maastricht is er bijvoorbeeld een groep die regelmatig van tevoren samen koffiedrinken om vervolgens bij een van de Resto's aan te sluiten en samen te gaan dineren. Deze ontmoetingen zorgen er dus voor dat er een sociaal netwerk wordt gebouwd en dat vindt ze mooi om te zien. Gasten komen zo iedere week, op een vaste plek terug om gezellig aan tafel te gaan.

De 50 Resto's zitten nu voornamelijk nog in de grotere steden. Vaak in buurten waar mensen het financieel wat moeilijker hebben, aangezien hier het risico op een sociaal isolement het groots is, vertelt Margo. Er zijn ook vrijwilligers die in kleinere steden zelf iets op willen zetten. Resto VanHarte is altijd bereid te helpen, bijvoorbeeld hoe ze gezond en budgettair kunnen koken of hoe ze aan de vrijwilligers komen.

Chaudfontaine is een partner waar Resto VanHarte veel aan heeft, vertelt Margo. Chaudfontaine steunt de organisatie financieel maar bijvoorbeeld ook met producten op events en festivals. Chaudfontaine en Resto VanHarte sluiten goed op elkaar aan. Chaudfontaine brengt mensen samen aan tafel, om te genieten van een goede maaltijd. Precies dit is wat Resto VanHarte ook erg belangrijk vindt, mensen laten genieten van lekker eten en daarbij een goed gesprek om de eenzaamheid tegen te gaan en mensen met elkaar te verbinden.

Wat ik ga doen?

Deze twee mooie verhalen hebben bij geïnspireerd en laten zien hoe waardevol je kunt zijn als persoon. Iets in mij roept na het lezen van dit verhaal: "ik wil ook mijn steentje bijdragen". De kans is dus groot dat ik binnenkort ook een avond mee ga draaien bij een van de 50 Resto's. Mocht je nou zelf denken, dit lijkt mij ook wat? Dat kan, of je nou vrijwilliger wordt of een bijdrage doneert. Neem op de website van Resto VanHarte een kijkje voor alle informatie.