Shakshuka met zoete aardappel

31-08-2019

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • ± 75 gram zoete aardappel (= 1 kleine)
  • 1 rode paprika
  • ⅓ aubergine
  • ½ courgette 
  • 3 eieren
  • ½ groentebouillon blokje
  • 35 gram tomatenpuree + 400 gram tomatenblokjes 
  • 3 volkoren tortilla's 
  • 1 tl gemalen komijnpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 el sweet chili saus 

Optioneel

  • 50 gram feta
  • 10 gram koriander

Zo maak je de shakshuka

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijst en steelaanzet van de paprika. Snijd de paprika, courgette en aubergine ook in kleine blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui.
  • Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan met deksel of in een grote koekenpan met deksel. Fruit de knoflook en ui 1 minuut aan. Voeg de komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak 30 seconden aan.
  • Voeg vervolgens de zoete aardappel toe en bak 2 minuten. Voeg daarna de groenten toe en bak nogmaals ±4 minuten aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door de groenten. Voeg nu ook de tomatenblokjes en sweet chilisaus toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door en laat afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  • Maak drie kuiltjes in de 'tomatensaus' en breek hierboven de eieren. Dek de pan af en laat de eieren ± 8 minuten stollen. De laatste 4 minuten haal je de deksel van de pan af. 
  • Snijd de volkorentortilla's in driehoeken. Meng met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper, zout en een snuf komijnpoeder. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de tortilla punten hier overheen. Bak in 4-5 minuten bruin en knapperig. Snijd ondertussen de koriander grof en kruim de feta fijn, indien je dit gebruikt.
  • Verdeel de feta en koriander over de shakshuka. Serveer de shakshuka met de tortilla punten om mee te dippen. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 447 kcal
  • 15 gram vet, waarvan verzadigd 3,5 gram
  • 20 gram eiwitten
  • 53 gram koolhydraten
  • 12 gram vezels
  • 1,2 gram zout