Shakshuka met zoete aardappel

17-10-2019

Er wordt vaak aan mij gevraagd wat mijn lievelingsgerecht is. Nou hier is ie dan! Shakshuka. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Een eenpansgerecht, met eieren gepocheerd in een saus van onder andere tomaat, ui, komijn, paprikapoeder en meer. Een gerecht uit het Midden-Oosten en je kunt er volop mee variëren. Zo ging ik dit keer voor gegrilde groenten en zoete aardappel, maar je kunt ook kiezen voor pompoen, spinazie etc. 

Shakshuka eet je over het algemeen met pita brood of flatbread. Dit keer maakte ik de shakshuka met volkoren nacho's en dat was een groot succes. Iedereen in huis vond het heerlijk! Deze ga ik in ieder geval snel weer eens maken. Ook erg lekker als lunch! Een gezond gerecht, boordevol groenten. 

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • ± 75 gram zoete aardappel (= 1 kleine)
  • 1 rode paprika
  • ⅓ aubergine
  • ½ courgette 
  • 3 eieren
  • ½ groentebouillon blokje
  • 35 gram tomatenpuree + 400 gram tomatenblokjes 
  • 3 volkoren tortilla's 
  • 1 tl gemalen komijnpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 el sweet chili saus 

Optioneel

  • 50 gram feta
  • 10 gram koriander

Zo maak je de shakshuka

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijst en steelaanzet van de paprika. Snijd de paprika, courgette en aubergine ook in kleine blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui.
  • Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan met deksel of in een grote koekenpan met deksel. Fruit de knoflook en ui 1 minuut aan. Voeg de komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak 30 seconden aan.
  • Voeg vervolgens de zoete aardappel toe en bak 2 minuten. Voeg daarna de groenten toe en bak nogmaals ±4 minuten aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door de groenten. Voeg nu ook de tomatenblokjes en sweet chilisaus toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door en laat afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  • Maak drie kuiltjes in de 'tomatensaus' en breek hierboven de eieren. Dek de pan af en laat de eieren ± 8 minuten stollen. De laatste 4 minuten haal je de deksel van de pan af. 
  • Snijd de volkorentortilla's in driehoeken. Meng met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper, zout en een snuf komijnpoeder. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de tortilla punten hier overheen. Bak in 4-5 minuten bruin en knapperig. Snijd ondertussen de koriander grof en kruim de feta fijn, indien je dit gebruikt.
  • Verdeel de feta en koriander over de shakshuka. Serveer de shakshuka met de tortilla punten om mee te dippen. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 447 kcal
  • 15 gram vet, waarvan verzadigd 3,5 gram
  • 20 gram eiwitten
  • 53 gram koolhydraten*
  • 12 gram vezels

* Minder koolhydraten? Laat de volkoren tortilla's dan achterwegen en voeg één extra ei toe.