Sinterklaas granola

17-11-2019

Granola maken met minder olie? Dat gaat gemakkelijk door gebruik te maken van notenpasta. Te denken aan amandelpasta, cashewpasta of gewoon 100% pindakaas. Ook heeft de granola zo minder zoetstof nodig en krijgt het een heerlijke smaak, ideaal dus als je het mij vraagt. In deze granola gebruikte ik amadelpasta, aangezien ik er ook amandelen in heb gedaan. 

Omdat het bijna 5 december is maakte ik er een Sinterklaas granola van, met pepernoten en speculaaskruiden natuurlijk! Ideaal voor het Sinterklaas ontbijt of stiekem gewoon voor iedere ochtend, zelfs na 5 december. 

Door een kleine hoeveelheid kruidnoten toe te voegen, heb je toch een gevoel dat je kruidnoten eet, maar toch op een verantwoorde manier, aangezien de granola van zichzelf erg voedzaam is en al helemaal in combinatie met wat halfvolle/magere yoghurt, kwark of melk en wat fruit.

Deze granola is:

  • Lactosevrij
  • Vegan
  • Glutenvrij te maken

Ingrediënten

  • 175 gram grove havervlokken
  • 2 el amandelpasta (of andere notenpasta)
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 2 el honing/agave
  • 75 gram amandelen
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 1 - 1½ el speculaaskruiden
  • ½ el kaneel
  • 1 ei-eiwit
  • 2 handen (glutenvrije)kruidnoten

Zo maak je de granola

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een kom alle ingrediënten, behalve het eiwit en de kruidenoten. Klop de eiwitten luchtig/net stijf in een vet vrije kom en spatel vervolgens door de granola heen.
  • Verdeel de granola over de bakplaat met bakpapier en bak 15-20 minuten in de oven. Schep halverwege om.
  • Laat vervolgens de granola goed afkoelen, zodat het extra knapperig wordt. Voeg daarna de kruidnoten toe aan de granola en bewaar in een afsluitbare bak. 
  • Serveer met wat melk, yoghurt of kwark!

P.s. dit recept is na 5 december ook nog te maken met de over gebleven kruidnoten of gewoon zonder.