Sla wraps met couscous

27-03-2019

Sla wraps met kruidige couscous. In dit gerecht heb ik gebruik gemaakt van za'atar, een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Deze kruiden melange bestaat uit oregano, sesamzaad en sumak en geeft de couscous een kruidige smaak. Daarnaast gebruikte ik ook een beetje vadouvan, mijn favoriete kruid op het moment. Het heeft een soort kerrie achtige smaak. Kruiden zijn echte smaakmakers en voor mij inmiddels niet meer weg te denken in een gerecht. 

Volkoren couscous is de voedzame basis van dit gerecht en bevat een stuk meer vezels dan de 'witte' couscous. Verder vind je onder andere paprika, rozijntjes en feta terug in dit gerecht! 

Dit gerecht is:

  • Prima te eten als lunch of als bijgerecht bij de avondmaaltijd
  • Vegetarisch 
  • Glutenvrij te maken door de couscous te vervangen door quinoa 
  • Lactosevrij te maken door de feta te vervangen door lactosevrije mozzarella

Ingrediënten

Voor één persoon

  • 1 krop baby romaine sla
  • 50 gram volkoren couscous
  • 1,5 tl Za'atar krui­den­mix*
  • 1 tl vadouvan of kerriepoeder
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 sjalot
  • 1 bosui
  • 25 gram feta kaas
  • 65 gram kikkererwten
  • 1 el olijfolie 
  • 15 gram rozijnen

* Te vervangen door 1/2 tl oregano en 1/2 tl sesamzaad 

Zo maak je het

  • Doe de couscous, 1 tl za'atar en vadouvan in een bakje met deksel en meng door elkaar. Giet er vervolgens 60 ml kokend water overheen en laat 5 minuten, afgedekt staan. 
  • Snijd de paprika en sjalot fijn en de bosui in ringen. Brokkel de fetakaas en meng de kikkererwten met 2 tl extra vierge olijfolie en de overige za'atar kruiden, zet apart. 
  • Haal de blaadjes van de krop romaine sla af en spoel eventueel af. Dep vervolgens goed droog. 
  • Meng de couscous met de paprika, sjalot, bosui, rozijnen, gemarineerde kikkererwten en feta. Vul de sla bladeren met het couscous mengsel. Breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout. 

Gemiddelde voedingswaarde per portie

  • 416 kcal
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
  • 16 gram eiwit
  • 58 gram koolhydraten
  • 11 gram vezels
  • 1 gram zout