Snelle gezonde kippensoep

07-08-2019

Als kind nam ik altijd de kippensoep van oma, mijn favoriete soep toen der tijd. Dus ik dacht laat ik hem zelf weer eens maken, maar dan een snelle versie en een gezonde variant. Deze kippensoep bevat namelijk weinig zout, veel groenten en daarnaast ook nog eens flink wat eiwitten. Ideaal voor een lichte maaltijd of lunch. 

Ik koos onder andere voor wortel, bleekselderij en taugé in de soep, maar je kunt natuurlijk ook even een kijkje in je koelkast nemen om te kijken wat daar nog in licht. Bloemkool en broccoli kun je namelijk ook goed toevoegen of een verloren bosuitje. 

Ik gaf er mijn eigen twist aan door voor parelcouscous te kiezen. Oké dit bevat niet veel vezels misschien, maar de soep is op zich al voedzaam door de hoeveelheid groenten en eiwitten. Je zou eventueel ook voor volkoren noedels kunnen kiezen. Dan maak je er een gezonde noedelsoep van met kip. 

Ingrediënten

Voor ± 3 personen

  • 200 gram kipdijfiletreepjes 
  • 2 grote wortels
  • 1 grote ui
  • 3 stengels bleekselderij
  • 100 gram champignons
  • 1100 ml water
  • 1 - 1,5 blokje kippenbouillon (minder zout) 
  • 2 laurierblaasjes
  • 75 gram parelcouscous
  • 50 gram taugé
  • 1/2 rode peper (optioneel)
  • 3 takjes peterselie (optioneel)

Zo maak je de kippensoep

    • Snipper de ui fijn. Schil de wortels. Snijd de wortels, stengels bleekselderij en champignons in blokjes.
    • Verhit 1 el olijfolie in een grote (soep)pan. Fruit de ui 2 minuten aan en voeg vervolgens de kipdijfiletreepjes, wortels, bleekselderij en champignons toe. Bak 4-5 minuten aan.
    • Voeg 1100 ml water toe aan de pan en het kippenbouillon blokje. Breng aan de kook. Zodra de soep kookt, voeg je de parelcouscous en laurierblaadjes toe en laat je de soep 15-20 minuten zachtjes koken.
    • Voeg de laatste minuut de taugé toe. Snijd de peterselie grof en de rode peper in dunne plakjes. Haal de laurierblaadjes uit de soep.
    • Verdeel de kippensoep over diepe borden of soepkommen en garneer met de peterselie en rode peper.

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 251 kcal
  • 5,5 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 20 gram eiwitten
  • 28 gram koolhydraten
  • 5 gram vezels 
  • 0,5 gram zout