Spaghetti met zelfgemaakte tomatensaus

08-07-2019

Pasta, ik eet het eigenlijk maar weinig en geen idee waarom. Ik vind het namelijk erg lekker en ook heb je het zo op tafel staan. Deze volkoren spaghetti (linguine) met zelfgemaakte tomatensaus en gegrilde groenten zit boordevol vezels en is gezond en verantwoord. 

De tomatensaus maak je gemakkelijk zelf met o.a. tomaten passata, verse tomaten en balsamico azijn. Ik koos voor feta en amandelen als eiwitbron en vervanger voor vlees. Je mist dit namelijk echt niet in deze pasta. Ook zou je kunnen kiezen voor linzen of vegetarisch gehakt mocht je niet zo dol zijn op feta en/of amandelen. 

Deze spaghetti is:

  • Vegetarisch
  • Veganistisch en lactosevrij te maken door te kiezen voor plantaardige feta of deze achterwege te maken
  • Glutenvrij door voor glutenvrije spaghetti te kiezen 

Ingredi├źnten

Voor twee personen

  • 200-250 gram verse volkoren linguine 
    of volkoren spaghetti 
  • 1/2 courgette
  • 1/2 aubergine
  • 75 gram feta
  • 1 el kappertjes 
  • 40 gram ongezouten amandelen
  • Peterselie (optioneel) 

Voor de tomatensaus

  • 250 gram tomaten passata
  • 2 trostomaten
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 tl rode balsamico azijn 
  • 5 gram verse oregano of 1 tl gedroogde
  • peper en zout

Zo maak je de spaghetti

  • Bereid de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. 
  • Snijd de courgette, aubergine en tomaten in kleine blokjes. Snipper de sjalot fijn en pers de knoflook. Brokkel de feta grof. 
  • Verhit 1 el olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten aan. Voeg daarna de tomaten passata, tomaten, balsamico azijn, oregano, kappertjes, peper en zout toe en laat de saus zachtjes pruttelen op laag vuur. 
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur zonder olie of boter en roosteren de amandelen kort. Haal ze uit de pan en bewaar apart. Verhit vervolgens in dezelfde pan 1 el olijfolie en bak de courgette en aubergine in 5-8 minuten bruin en gaar. Breng eventueel op smaak met een snuf peper en zout. Roer vervolgens de groente door de tomatensaus heen. 
  • Verdeel de linguine over de borden. Schep daarboven op de tomatensaus met de groenten en top af met de feta en amandelen. Garneer eventueel met wat peterselie. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 578 kcal
  • 19 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram
  • 23 gram eiwit
  • 73 gram koolhydraten
  • 11 gram vezels