Speculaas scones

16-11-2018

Scones, mijn favoriete ontbijt in het weekend of tijdens de feestdagen. Ook ben ik dol op speculaas, pepernoten en gevulde speculaas en toen kwam ik bij het idee om speculaas scones te maken, want ook Sinterklaas is weer in het land. Wat een goede combinatie is dat zeg! Leuk als ontbijt tijdens Sinterklaas of voor bij de koffie met wat homemade clotted cream, want dan zijn ze nog lekkerder.

Ingrediënten 

  • 250 (spelt)bloem
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram roomboter
  • 2 el zoetstof naar keuze (honing, stevia, kokosbloesemsuiekr)
  • 1 ei
  • 75 ml amandelmelk
  • 2 el amandelschaafsel 

Zo maak je de scones

  • Verwarm de oven op 225 graden. 
  • Doe de boter in een pan en laat op laagvuur smelten. Roer af en toe door.
  • Mix de bloem, de speculaaskruiden, de kaneel, het bakpoeder en zout door elkaar in een kom. Als je suiker gebruikt voeg deze dan nu toe. Gebruik je een vloeibaar zoetmiddel? Voeg deze dan in de volgende stap pas toe. 
  • Klop de melk met het ei los en bewaar 1 el van dit mengsel en zet even opzij. Deze heb je later nog nodig.
  • Voeg het losgeklopte ei toe aan het bloemmensgsel en kneed er met je handen een samenhangend deeg van. Het deeg mag een beetje droog zijn. Dit is bij scones namelijk vaker het geval.
  • Bestuif het aanrechtblad met bloem en rol het deeg uit totdat het 1,5 cm dik is ongeveer. Pak een rond glas en steek daarmee de rondjes uit het deeg.
  • Leg de scones op een bakplaat met bakpapier en strijk ze in met het overige ei mengsel. Strooi daarna de amandelschaafsel over de scones. 
  • Bak ze in ± 12 minuten gaar.