Spelt

13-04-2018

Zelf eet ik vaak spelt(brood), dit komt doordat ik tarwe minder goed kan verdragen. Als ik namelijk te veel producten eet met tarwe krijg ik erg last van de buik. Dit is met spelt bij mij niet het geval. Daarom verkies ik spelt boven tarwe. Maar wat zijn nog meer de voordelen van spelt en wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen? Ook vertel ik je in dit artikel wat mijn favoriete speltbrood is. Ik heb er namelijk al heel wat geprobeerd.

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort en behoort tot het tarweras. Alleen is de samenstelling en de smaak van spelt anders. De smaak is namelijk meer nootachtig. Spelt is momenteel heel erg populair terwijl het eigenlijk al ontzettend lang bestaat. Het voordeel bij het verbouwen van spelt is dat spelt op een arme grond kan groeien en minder bestrijdingsmiddelen nodig heeft bij het telen. Daarnaast verschilt de voedingswaarde van spelt ook vergeleken met tarwe en is spelt minder bewerkt. 

Wat vaak wordt gedacht is dat spelt geen gluten bevat, dit is helaas niet het geval aangezien spelt onder het tarweras valt. Ook bevat speltbrood niet minder koolhydraten dan tarwe. 

Voedingswaarde 

Hieronder staat een vergelijking van spelt ten opzichte van tarwe. 


Voedingswaarde spelt

  • 361 kcal
  • 13,3 gram eiwit
  • 69,6 gram koolhydraten
  • 2,8 gram vet
  • 2,5 gram vezels

Voedingswaarde tarwe

  • 332 kcal
  • 10 gram eiwit
  • 62 gram koolhydraten
  • 2 gram vet
  • 11 gram vezels

Als je de voedingswaarde met elkaar vergelijkt valt het mij direct op dat speltbrood meer eiwitten en meervoudige onverzadigde vetzuren bevat. Dit is gunstig aangezien vetten en eiwitten een verzadigend gevoel geven. Wist je trouwens dat spelt ook meer mineralen bevat dan tarwe? Daarnaast bevat spelt ook minder phytaatzuur en dit is gunstig voor het lichaam. Maar wat mij nog meer opvalt is het aantal vezels. Spelt bevat namelijk erg weinig vezels of je moet de volkoren variant van spelt hebben, maar dit kom je niet zo vaak tegen, omdat dit immers weinig te verkrijgen is. Dat is dan weer een klein nadeeltje van spelt. Maa beleg je je speltbrood met vezelrijk beleg of eet je spelt door een salade heen? Dan kun je de vezels ook gemakkelijk uit andere producten halen zoals uit fruit en groenten. 

Prijs

Spelt is vaak een stuk duurder dan tarwe. Dit komt omdat spelt een stuk minder wordt verbouwt en het ook duurder is om spelt te verbouwen. Daarnaast is de vraag naar spelt de afgelopen jaren steeds meer gestegen aangezien spelt erg populair wordt. Voor een heel speltbrood betaal je namelijk al snel 2,50 terwijl je voor een heel tarwe brood minder dan 2,00 betaald. 

Verkrijgbaar

Tegenwoordig kun je in iedere supermarkt spelt producten krijgen. Bij onder andere de Albert Heijn en de Lidl verkopen ze harde speltbroodjes. Voor gewoon speltbrood kun je ook terecht bij de Coop, Aldi, Jumbo en nog veel meer supermarkten. Ook zijn speltkorrels gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Tegenwoordig komen supermarkten ook met spelt pitabroodjes, speltcrackers en spelt stokbrood en is er zelfs spelt spaghetti, macaroni etc. verkrijgbaar. Daarnaast kun je pizza bodems en wraps vaak ook al in spelt variant krijgen. Let er wel op dat niet alle producten voor 100% uit spelt bestaan. Dit moet altijd op de verpakking vermeld staan. Het kan namelijk ook zijn bij sommige producten dat het voor de helft uit spelt en de andere helft uit tarwe bestaat. 

Favorieten

Mijn favoriete speltbrood is het brood van besteldesembrood.nl. Dit brood is al voorgebakken en hoef je alleen thuis nog even af te bakken. Heerlijk zo'n knapperige korst. Een goed belegde speltboterham gaat er bij mij eigenlijk altijd wel in. Daarnaast vind ik de harde speltbroodjes van de Albert Heijn ook heerlijk en eet ik dit vaak als lunch. 

Recept

Salade met onder andere spelt, soja bonen, wortel, geitenkaas