Spelt, wat is het?

04-05-2018

Spelt, we horen het steeds vaker, maar wat is het nou eigenlijk? Is het echt zo gezond als we denken? In deze blog vertel ik jullie een aantal weetjes over spelt en leg ik jullie uit waarom ik vaak speltbrood eet. Natuurlijk vertel ik je ook welke spelt producten ik het liefste gebruik en heb ik een aantal recepten, met natuurlijk spelt, voor jullie onder aan de blog! 

Zelf eet ik vaak spelt(brood), dit komt doordat ik tarwe minder goed kan verdragen. Als ik namelijk te veel producten eet met tarwe krijg ik erg last van de buik. Dit is met spelt bij mij niet het geval. Daarom verkies ik spelt boven tarwe. Maar wat zijn nog meer de voordelen van spelt en wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen? Ook vertel ik je in dit artikel wat mijn favoriete speltbrood is. Ik heb er namelijk al heel wat geprobeerd.

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort en behoort tot het tarweras. Alleen is de samenstelling en de smaak van spelt anders. De smaak is namelijk meer nootachtig. Spelt is momenteel heel erg populair terwijl het eigenlijk al ontzettend lang bestaat. Het voordeel bij het verbouwen van spelt is dat spelt op een arme grond kan groeien en minder bestrijdingsmiddelen nodig heeft bij het telen. Daarnaast verschilt de voedingswaarde van spelt ook vergeleken met tarwe en is spelt minder bewerkt.

Wat vaak wordt gedacht is dat spelt geen gluten bevat, dit is helaas niet het geval aangezien spelt onder het tarweras valt. Ook bevat speltbrood niet minder koolhydraten dan tarwe. 

Maar waarom kies jij dan voor spelt Lisa en niet voor tarwe? Nou dit komt doordat ik spelt op de een of andere manier beter kan verdragen. Als ik tarwe eet krijg ik namelijk snel last van de buik. Een overgevoeligheid voor tarwe heb ik dus, dit betekent niet dat ik allergisch ben voor tarwe, want een kleine hoeveelheid kan ik gewoon verdragen. Bij spelt producten is dit niet het geval. Dit is eigenlijk de reden waarom ik zelf spelt boven tarwe verkies. Want als ik gewoon tarwe kon verdragen had ik dit misschien wat minder snel gedaan, aangezien spelt producten een stuk duurder zijn en zelfs minder vezels bevatten, (als je niet de volkoren variant kiest, wat in de meeste supermarkten het geval is) dan volkoren producten. 

Voedingswaarde

Hieronder staat een vergelijking van spelt ten opzichte van tarwe.

Voedingswaarde spelt*

  • 361 kcal
  • 13,3 gram eiwit
  • 69,6 gram koolhydraten
  • 2,8 gram vet
  • 2,5 gram vezels

* Volkoren spelt producten bevatten uiteraard wel meer vezels.

Voedingswaarde tarwe

  • 332 kcal
  • 10 gram eiwit
  • 62 gram koolhydraten
  • 2 gram vet
  • 11 gram vezels

Als je de voedingswaarde met elkaar vergelijkt valt het mij direct op dat speltbrood meer eiwitten en meervoudige onverzadigde vetzuren bevat. Dit is gunstig aangezien vetten en eiwitten een verzadigend gevoel geven. Wist je trouwens dat spelt ook meer mineralen bevat dan tarwe? Daarnaast bevat spelt ook minder phytaatzuur en dit is gunstig voor het lichaam. Maar wat mij nog meer opvalt is het aantal vezels. Spelt bevat namelijk erg weinig vezels of je moet de volkoren variant van spelt hebben, maar dit kom je niet zo vaak tegen, omdat dit immers weinig te verkrijgen is. Dat is dan weer een klein nadeeltje van spelt. Maar beleg je je speltbrood met vezelrijk beleg of eet je spelt door een salade heen? Dan kun je de vezels ook gemakkelijk uit andere producten halen zoals uit fruit en groenten.

Prijs

Spelt is vaak een stuk duurder dan tarwe. Dit komt omdat spelt een stuk minder wordt verbouwt en daarnaast is de vraag naar spelt de afgelopen jaren steeds meer gestegen aangezien spelt erg populair is. Voor een heel speltbrood betaal je namelijk al snel €2,50 terwijl je voor een heel tarwe brood minder dan €2,00 betaald. 

Favorieten

Besteldesembrood.nl

Mijn favoriete speltbrood is het brood van besteldesembrood.nl. Dit brood is al voorgebakken en hoef je alleen thuis nog even af te bakken. Heerlijk zo'n knapperige korst. Een goed belegde speltboterham gaat er bij mij eigenlijk altijd wel in. Ik testte de bruine variant met pitten, maar daarnaast hebben ze ook de volkoren variant en deze bevat echter wel veel vezels.

" Spelt, sinds een paar jaar is deze oertarwe razend populair.

En natuurlijk zijn wij van besteldesembrood.nl ook fan! Want broden gebakken van spelt hebben een nóg vollere broodsmaak. Ze zijn vaak stevig en geven een heerlijk verzadigd gevoel." 

Ook vind je op de website van Besteldesembrood.nl nog een aantal leuke fabels en feiten over spelt, zoals: 

"Aan speltbrood wordt geen tarwebloem of meel toegevoegd." - Feit

"Helaas geldt dit feit niet voor elk speltbrood wat er te koop is maar aan de speltbroden van besteldesembrood.nl wordt geen tarwemeel toegevoegd. Wel maken wij gebruik van een zuurdesemcultuur van tarwebloem. Maar daar vind je in het uiteindelijke brood minder dan 1% van terug. Check dus altijd het etiket wanneer je speltbrood koopt, de volgorde van de ingrediënten geeft de hoeveelheid weer. Staat er dus op het etiket: speltmeel, tarwebloem, water.. dan weet je dat je te maken hebt met een speltbrood wat bijna voor de helft uit tarwebloem bestaat. De exacte verhouding kun je niet aflezen maar omdat het tarwebloem vóór het water staat kun je er vanuit gaan dat het brood voor tenminste 30% uit tarwebloem bestaat. Bij het speltbrood van besteldesembrood.nl vind je het tarwebloem bijna helemaal als laatste, dit wil dus zeggen dat er in het uiteindelijke brood minder dan 1% tarwebloem zit."

Wil je nog meer fabels en feiten lezen over spelt? Lees dan hier verder.

Overige favorieten

Daarnaast ben ik ook erg dol op de harde speltbroodjes, de spelt pita broodjes en vooral de speltcouscous van de Albert Heijn. Ja die heb ik altijd op voorraad! 

Tegenwoordig kun je ook spelt spaghetti, macaroni, pizzabodems, crackers, beschuit, ontbijtgranen en nog veel meer krijgen. Er komen steeds meer nieuwe spelt producten in de winkel en daarom is spelt ook bijna niet meer weg te denken in onze samenleving. Het is dan ook in iedere supermarkt te koop. Van de Aldi tot aan de Albert Heijn. Nog een tip van mij, koop de speltmeel bij de Aldi. Deze vind ik persoonlijk het lekkerst en voor een kilo meel betaal je nog niet eens €2,00 en als laatste. Let er wel op dat niet alle producten voor 100% uit spelt bestaan. Dit moet altijd op de verpakking vermeld staan. Het kan namelijk ook zijn bij sommige producten dat het voor de helft uit spelt en de andere helft uit tarwe bestaat.