Stamppot met rucola en paprika

10-12-2018

Deze vegetarische stamppot met o.a. knolselderij, rucola, paprika en linzen is eens iets anders dan die standaard stamppot boerenkool met rookworst en spekjes. Peulvruchten en noten zijn namelijk goede vleesvervangers en erg voedzaam, waardoor deze stamppot gelijk eens stuk gezonder is. 

2 á 3 personen - vegetarisch - glutenvrij 

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 400 gram knolselderij
  • 1 blokje groentebouillon minder zout
  • scheutje melk
  • 2 el creme fraîche halfvol
  • snufje nootmuskaat
  • ± 50 gram rucola
  • 2 rode paprika's
  • 160 gram linzen uit blik
  • 4 schijfjes zachte geitenkaas
  • 40 gram pecannoten

Zo maak je de stamppot

  • Breng een ruime pan water aan de kook met het bouillon blokje.
  • Schil de aardappels en halveer ze. Schil vervolgens ook de knolselderij, haal eventuele plekjes weg en snijd de knolselderij vervolgens in stukjes. 
  • Kook de aardappelen en 400 gram knolselderij in 20 minuten gaar. 
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze kort aan in een grillpan en als je die niet hebt kun je ze natuurlijk ook gewoon in de pan met 1 el olijfolie aanbakken. 
  • Giet het water af en voeg een scheut melk toe. Stamp de aardappelen en knolselderij tot er een puree ontstaat. Roer er vervolgens de crème fraîche doorheen en breng op smaak met een snuf nootmuskaat en eventueel wat peper en zout. 
  • Brokkel de geitenkaas fijn en giet de linzen af. Roer samen met de rucola door de puree heen. Strooi er vervolgens nog wat heerlijke pecannoten overheen en je stamppot is klaar. 

Variatie tips:

  • Vervang de geitenkaas eens door feta.
  • Voeg 2 tl kerriepoeder toe. 
  • Gebruik inplaats van rucola eens spinazie.

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 496 kcal
  • 19 gram eiwitten
  • 56 gram koolhydraten 
  • 17 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram