Vegetarisch driegangenmenu

15-12-2018

Vlees is op bijna ieder kerst menu weer terug te vinden. Met dit driegangenmenu wil ik laten zien dat je ook zonder vlees een heerlijk menu kunt samenstellen. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen namelijk vegetarisch! Dus ben je nog opzoek naar wat vegetarische kerst gerechten? Dan ga je hier wellicht wel wat aan hebben. Zelfs de niet vegetariër maak je hier blij mee. 

Voorgerechten

Pompoensoep 

Bereidingswijze (4 personen)

  • Haal 2 vellen bladerdeeg uit de vriezer en laat iets ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Steek met een steker sterren (of een andere vorm) uit het bladerdeeg. Kluts 1 ei en bestrijk het bladerdeeg ermee. 
  • Leg er een blaadje salie op en strooi er versgemalen peper en parmezaanse kaas naar smaak over. 
  • Bak 20 tot 25 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. 
  • Schil en snijd ondertussen één flespompoen in blokjes en hak 3 tenen knoflook grof. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpan en bak de pompoen samen met de knoflook, 3 blaadjes salie, peper en een snufje zout circa 10 minuten. 
  • Voeg dan 1 groentebouillonblokje toe en 500 ml water en laat 10 minuten koken of totdat de pompoen gaar is. Pureer de soep en serveer met de sterretjes.

Tips

  • Je kunt het overige bladerdeeg uiteraard ook bestrijken met ei en bestrooien met parmezaanse kaas en versgemalen peper en serveren bij de soep.
  • Je kunt zowel de soep als de sterren van bladerdeeg een dag van te voren maken. Bewaar de sterren in een luchtdichte trommel. 

'Flammkuchen' met chioggia biet

Bereidingswijze ( 4 personen)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bak twee volkoren flatbreads af volgens de verpakking en laat daarna afkoelen op een afkoel rooster. 
  • Rooster intussen 30 gram hazelnoten in een droge koekenpan of stop ze bij de flatbreads 4-5 minuten in de oven tot ze bruin kleuren. 
  • Meng 125 ml crè­me fraî­che light met twee tl. honing en 4 takjes fijn gesneden tijm en zet apart. Maak vervolgens ook de dressing door 3 el extra vierge olijfolie, 1 el witte wijnazijn, 1/2 el honing en een snufje zout en peper door elkaar te mengen.
  • Was 4 chioggia bieten en snijd er dunne plakjes van. Smeer de flatbreads in met het crè­me fraî­che mengsel en verdeel de bieten eroverheen.
  • Top af met 4 schijfjes gebrokkelde geitenkaas, wat grof gehakte hazelnoten en 2 handjes rucola
  • Sprenkel er vervolgens nog wat dressing overheen voor een extra lekkere smaak en je bieten flammkuchen zijn klaar! 

Hoofdgerechten

Gevulde zoete aardappel met hummus 

Bereidingswijze (4 personen)

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Was vier zoete aardappel en snijd indien nodig wat plekjes weg. Dep goed droog en prik er met een vork wat gaatjes in.
  • Pak een kwastje en strijk de zoete aardappels van de buitenkant in met wat olijfolie. Besprenkel eventueel met peper en zout.
  • Leg de zoete aardappels op een bakplaat met bakpapier en doe ze 35-45 minuten in de oven, totdat ze gaar zijn.
  • Giet 130 gram kikkererwten af en meng met 2 el olijfolie en 2 tl paprika poeder. Rooster ze de laatste 10 minuten mee in de oven.
  • Wanneer ze gaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze ongeveer 5 minuten iets afkoelen.
  • Snijd ze vervolgens door, maar net niet helemaal, zodat je ze kunt openklappen en goed kunt vullen.
  • Rooster in een droge pan 3 el pijnboompitten kort aan, totdat ze goudbruin kleuren. Zo krijgen ze meer smaak.
  • Verdeel ± 200 gram Obela Geroosterde Pijnboompitten Hummus royaal over de zoete aardappels. Vervolgens leg je er wat rucola, 120 gram zongedroogde tomaat en kikkererwten overheen. Maak de gevulde zoete aardappels af door er wat pijnboompitten en 60 gram feta overheen te strooien.

Gemarineerde bloemkoolsteak 

Bereidingswijze (2 personen)

  • Verwarm de oven voor op 220 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Maak 1 hele bloemkool schoon door de groene bladen eraf te halen. Zorg er wel voor dat de stronk blijft zitten, anders valt de bloemkoolsteak straks uit elkaar en dat wil je niet.
  • Snijd de bloemkool in circa 4 dikke plakken van ongeveer 1 cm dik. De twee binnenste zijn het mooist voor de steak. De overige delen kun je uiteraard er ook bij in de oven doen.
  • Meng voor de marinade 2 el sesamolie en 1 el olijfolie met 2 tl ras el hanout, 2 tl chili vlokken en wat verse Italiaanse kruiden.
  • Smeer beide kanten van de steaks en de overige delen van de bloemkool in met dit mengsel en laat het circa 10 minuten intrekken.
  • Doe de bakplaat met de bloemkool in de oven en bak de bloemkoolsteaks 10 minuten per kant goudbruin.
  • Meng ondertussen 2 schijfjes verse geitenkaas met een snufje truffel poeder.
  • Serveer de bloemkoolsteak met wat geitenkaas, 2 el pijnboompitten en eventueel met 1 el pistachenoten, ± 6 zongedroogde tomaat en rucola

Bijgerecht

Zoete aardappel friet met pesto dip 

Bereidingswijze (1 portie)

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Schil 350 gram zoete aardappelen en snijd de aardappelen in frieten van 0,5 centimeter dik. Was ze en dep ze goed droog in een schone theedoek.
  • Doe de frieten in een kom en voeg 1 el  zonnebloemolie, 3 el maïsgriesmeel, 1 tl rozemarijn en peper en zout naar smaak toe en meng dit goed door elkaar.
  • Verdeel het over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Plet drie van de vier tenen knoflook en verdeel deze over de frieten.
  • Bak de zoete aardappelen gaar in 35-40 minuten en keer halverwege om.
  • Rooster ondertussen de 25 gram pijnboompitjes en laat deze afkoelen. Doe 25 gram basilicum, 30 gram parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes, halve avocado, 1 el citroensap, 2 el olijfolie, een teen knoflook en peper en zout in de keukenmachine, mix tot een gladde dip en serveer deze bij de frieten .

Nagerecht

Appelcrumble 

Bereidingswijze (4 personen)

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Snijd 3 appels in blokjes en meng met 2 tl kaneel,  snufje speculaaskruiden, 2 tl honing/agave en 60 gram rozijnen.
  • Hak 50 gram pecannoten fijn en meng de helft door het appelmengsel heen.
  • Doe voor de crumble de overige pecannoten in een kom en meng samen met het 50 gram amandelmeel, 60 gram havermeel, 4 el zonnebloemolie, 2 tl kaneel en 4 tl honing tot een kruimelig deeg.
  • Pak een ovenschaal of twee oven bestendige schaaltjes. Verdeel het appelmengsel over de schaal en doe vervolgens de crumble eroverheen.
  • Bak de appelrumble in 10-15 minuten goudbruin.
  • Warm is hij het lekkerst en extra lekker met een bolletje vanille ijs!