Detoxen, wat vind ik ervan? 

10-08-2018

Detoxen oftewel ontgiften. De hele dag door alleen maar sapjes drinken of alleen groenten en fruit eten. We lezen het regelmatig en het zou erg gezond zijn om je lichaam van binnen uit te reinigen, maar is dit wel echt zo? Reinigt je lichaam zichzelf niet al voortdurend? In deze blog ga ik je van alles vertellen over detoxen. 

Te beginnen met de definitie van detoxen: "een term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen." Dit kan op veel verschillende manieren zoals: vasten, darmspoelingen, detoxkuren en supplementen. Vele mensen doen het ten eerste om hun lichaam te reinigen en gelijkertijd ook om wat gewicht te verliezen. 

Op internet lees ik verschillende dingen over het reinigen van je lichaam doormiddel van detoxen: het helpt tegen een energietekort, laat je huid stralen, verminderd de hoofdpijn, gaat een doffe huid tegen, zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor ziektes etc. Als dit echt zo was, hadden we waarschijnlijk allemaal een detoxkuur gedaan en was er niemand meer geweest met hoofdpijn en hadden we allemaal een stralende huid gehad.

Ooit was het bedoeld als duwtje in de rug naar een gezondere levensstijl. Tegenwoordig is het weer een hele hype en erg populair. Ik zie het ook vaak voorbij komen en word regelmatig benaderd door bedrijven die sapjes aanbieden. Toch zeg ik altijd nee! Waarom? Simpel! Je lichaam reinigt namelijk zichzelf al voortdurend. Dit is namelijk de taak van je organen en die kunnen deze taak prima aan! 

Wat er gebeurd met detoxen? Doordat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt ga je ten eerste veel vocht verliezen, maar daarnaast ga je ook spierweefsel afbreken, aangezien je weinig eiwitten binnenkrijgt tijdens het detoxen. Voor 2 á 3 dagen kunnen sapjes geen kwaad, maar op langere termijn is dit niet gezond voor je lichaam. Nog een nadeel van het detoxen is dat het gewichtsverlies maar van korte duur is. Zodra je weer gaat eten, heb je het gewicht er vaak snel weer aan.

Voor detoxen geldt dat het wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd is dat ze werken en tegelijkertijd is het ook zonder van je geld. De sapjes zijn namelijk niet echt goedkoop en daarnaast ook zonder van je tijd wanneer je ze zelf wilt gaan maken.

Ik zou dus zelf nooit beginnen met detoxen. Mocht je dit willen doen als duwtje in de rug naar een gezondere levensstijl. Oké dan houd ik je niet tegen, maar het is dus niet nodig voor het reinigen van je lichaam. Gezond eten en voldoende bewegen draagt prima bij aan een gezonde levensstijl. Dus investeer hier meer in zou ik zeggen en laat de sapjes achterwegen!