Vegetarische pompoen strudel kerst

29-11-2019

Een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Deze vegetarische pompoenstrudels vallen zelfs nog goed in de smaak bij de vlees-eters. Dat weet ik zeker. Inmiddels draait kerst al helemaal niet meer om alleen maar grote stukken vlees. Vegetarische kerstgerechten worden steeds populairder en die ontwikkeling vind ik tof om te zien.

Niet dat ik een vegetariër ben, maar ik vind dat we allemaal wel flink wat minder vlees kunnen eten en daarnaast wil ik laten zien dat vegetarisch eten ook gewoon echt heel lekker kan zijn en dat je het vlees dus echt niet mist. 

De linzen zorgen voor extra eiwitten in het gerecht en geven toch een bepaalde bite, wat ik persoonlijk erg lekker vind. Door wat kaas er aan toe te voegen, krijg je direct een smaakvol gerecht. De kruiden en specerijen maken het gerecht natuurlijk helemaal compleet. 

Deze vegetarische strudel met pompoen is gemakkelijk te maken en kun je eventueel een dag van te voren al klaar maken, zodat je ze alleen nog even op hoeft te warmen, ideaal al zeg ik het zelf. 

Serveer met wat groente uit de oven, een heerlijke salade of wat aardappeltjes en je kerstdiner is compleet. Je kunt dit gerecht ook in meerdere stukken verdelen zodat je er een shared kerst diner van maakt. Tip, maak dan deze (vegetarische) zalm en croûte er ook bij! 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 400 gram pompoenblokjes
  • 75 gram linzen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl kaneel
  • snuf komijnpoeder 
  • 3 eieren
  • 75 gram witte kaas of geitenkaas
  • 1 rol vers bladerdeeg 
  • 4 takjes salie (optioneel)
  • 4 el pompoenpitten
  • 1 el volkoren couscous

Zo maak je de pompoen strudel 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de linzen af en laat uitlekken. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de salie fijn.
  • Verhit een scheutje olijfolie op middelhoog vuur en bak de kaneel en komijn 1 minuut aan. Voeg de pompoenblokjes toe en bak ±4 minuten. 
  • Voeg vervolgens de linzen, knoflook, volkoren couscous en salie toe aan de pompoen en bak 3 minuten mee. Haal daarna de pan van het vuur en laat 10 minuten iets afkoelen. 
  • Klop 2 eieren los. Verkruimel de witte kaas/geitenkaas  en meng met het ei. Meng vervolgens door het pompoenmengsel heen. Breng het geheel nog even op smaak met peper en zout. 
  • Rol het bladerdeeg uit en halveer in de lengte. Snijd elke strook in de breedte in 4 gelijke stukken, zodat je 8 gelijke stukken krijgt. Leg de helft van de plakken op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  • Verdeel het pompoenmengsel over het bladerdeeg heen. Zorg ervoor dat je ongeveer 1 cm van de randen vrijhoudt. Bestrijk de randen met het losgeklopte ei. Leg de rest van het bladerdeeg eroverheen en druk met een vork de randen dicht. 
  • Snijd de strudel aan de bovenkant voorzichtig in in ongeveer 3 strepen. Bestrijk met het losgeklopte ei en bestrooi met de pompoenpitten. Bak de strudels ±30 minuten in de oven gaar en goudbruin. 

Gemiddelde voedingswaarde

Daar letten we deze kerst niet op!