Vegetarische tartaar met mango en avocado

01-12-2019

Ik zat me te bedenken wat ik dit jaar ging maken als voorgerecht. Dit ging eigenlijk vrij snel. Tegenwoordig draait het namelijk niet alleen maar meer om gerechten met veel vlees, waar kerst eigenlijk bekend om staat, maar nemen vegetarische gerechten steeds meer plek in op het kerstmenu. Daaraan denkend, kwam het idee in mij op om ieder gerecht zowel met vlees/vis als vegetarisch te maken. Zodat je zelf kunt kiezen wat je serveert.

Dit jaar heb ik als voorgerecht gekozen voor een zalmtartaar en een vegetarische tartaar met mango en avocado. Eet er dan bijvoorbeeld iemand vegetarisch? Dan kan hij of zij net zo goed meegenieten en toch bijna hetzelfde gerecht eten! Leuk idee toch? Mocht je toch meer van vis houden, geen probleem! Ga dan voor deze gezondere zalm tartaar

Deze vegetarische tartaar met mango en avocado is mijn favoriete voorgerecht deze kerst. Snel gemaakt en een heerlijke zoet en licht pittige smaak. De avocado maakt het iets romig. Perfect! Ik ben er dol op. Dit recept is geïnspireerd op de tartaar van mango en avocado van Leukerecepten.nl maar dan met een eigen twist. 

Dit voorgerecht is vegetarisch en glutenvrij, liever ook lactosevrij? Vervang dan de mozzarella door lactosevrije mozzarella. 

Ingrediënten

Voor twee stuks

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rijpe mango
  • 1 bol mozzarella
  • ½ el citroensap
  • 1 el pistachenoten 
  • Pittige kiemgroenten (optioneel)

Dressing

  • ½ eetlepel limoensap
  • 1 ½ eetlepel extra vierge olijfolie
  • snuf chili vlokken
  • snuf peper en zout
  • 1 tl sesamolie (optioneel)
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je de mango en avocado tartaar

  • Snijd de avocado, mango en mozzarella in gelijke blokjes. Meng de avocado in een kom met de citroensap. Voeg de mango en mozzarella blokjes toe en roer door. Breng op smaak met een snuf peper en eventueel wat zout.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar heen. 
  • Schep het mengsel in een kookring op een (mooi) bordje. Druk de bovenkant voorzichtig aan. Doe dit nogmaals voor de tweede. Sprenkel de dressing over de tartaar. 
  • Garneer met wat grof gehakte pistachenoten en pittige kiemgroenten. 

Gemiddelde voedingswaarde

Daar letten we deze kerst niet op!