Vergelijking van verschillende soorten pepernoten

02-12-2019

December alweer, Sinterklaas en kerst staan alweer voor de deur en daarbij hoort ook van allerlei lekkers. Om te beginnen de pepernoten (of kruidnoten?), die er in zoveel verschillende smaken zijn. Naast de verschillende smaken zijn er ook veel 'gezondere' varianten van pepernoten op de markt, denk aan glutenvrij, suikervrij, volkoren etc. Klinkt goed toch? 

Ik bedoel, in deze feestmaand staat er altijd van allerlei lekkers op tafel, dus is het fijn om wat bewustere varianten te hebben van al het lekkers wat er is. Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar deze verschillende varianten en ik hoop jullie ook. Hieronder heb ik ze allemaal weer voor jullie op een rijtje gezet, dus kijk vooral met me mee!

Om deze zo goed mogelijk te kunnen vergelijken heb ik ervoor gekozen om van alle varianten de 'standaard' pepernoot te gebruiken. Natuurlijk zijn er nog veel meer op de markt, maar deze heb ik hier niet in meegenomen. Ook heb ik om te vergelijken een 'standaard' variant pepernoten meegenomen, om te kijken wat nu echt het verschil is tussen de andere varianten.

Ingrediënten

AH Biologisch Spelt Kruidnoten

Ingrediënten: 57% speltbloem, rietsuiker, palmolie, specerijen, rijsmiddel (natriumcarbonaat, ammoniumcarbonaat), zout

Consenza Kruidnoten glutenvrij en melkvrij

Ingrediënten: rietsuiker, margaine (palm en kokosvet, zonnebloemolie, water, antioxidant: citroenzuur, emulgator: lecithinen), maïszetmeel, rijstemeel, aardappelzetmeel, ei, speculaaskruiden (foelie, gember, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, piment), verdikkingsmiddel: guarpitmeel; natuurlijk vanille aroma, rijsmiddel: natriumcarbonaten; zout

Holland & Barrett glutenvrije kruidnoten

Ingrediënten: maiszetmeel, suiker, roomboter ca. 20%, teffmeel, speculaaskruiden, scharrel heelei, water, invertsuikerstroop, glucosestroop, zout, johannesbroodpitmeel, rijsmiddel: E450i, E500ii, conserveermiddel: E202, E224 (sulfiet), aardappelzetmeel, citroenschil, gemodificeerd aardappelzetmeel, zuurteregelaar: E330, citroenaroma

Damhert Pepernoten glutenvrij en lactosevrij

Ingrediënten: maïszetmeel, suiker, plantaardige oliën en vetten (palm, kokos, raapzaad), aardappelzetmeel, teffmeel, water, speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, piment, gember, koriander, foelie, kardemom), glucosestroop, invertsuikerstroop, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), zuurteregelaar (citroenzuur), rijsmiddelen (dinatriumfosfaat, natriumbicarbonaat), bakkerszout, kleurstof (caroteen)

HEMA Volkoren kruidnoten

Ingrediënten: 54,1% volkoren tarwemeel, suiker, palmolie, glucosestroop, speculaaskruiden, zout, suikerstroop, raapzaadolie, rijsmiddelen E450, E500, E503, invertsuikerstroop

Bulthuis suikervrije pepernoten

Ingrediënten: tarwebloem, tapiocastroop (25%) margarine wals (plantaardige oliën en vetten (palm, kokos, zonnebloem, ongehard), water, emulgator: zonnebloemlecithine, voedingszuur: citroenzuur), water, speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel), rijsmiddel: natriumbicarbonaat, kaneel, zout

Bolletje kruidnoten

Ingrediënten: tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), glucose-fructosestroop, kruidnootjes kruiden (bevat kaneel), rijsmiddelen (E500, E450), gebrande suiker, zout, emulgator (sojalecithine)

De vergelijking

Calorieën

In de hoeveelheid calorieën zit geen groot verschil, ze liggen vrij dichtbij elkaar, op een enkeling na. Zo bevat de Bulthuis Suikervrije pepernoten het minste met 370 calorieën. De rest ligt allemaal 420 - 450 calorieën, wat dus niet zo een groot verschil is. Alleen de Consenza kruidnoten glutenvrij en melkvrij schiet hier nog bovenuit, met 475 calorieën.

Vet

Ook in de hoeveelheid vet zie je dat ze vrij dichtbij elkaar liggen. Opvallend is dat de Consenza kruidnoten glutenvrij en melkvrij weer er bovenuit schiet, met 21,7 gram vet. Daarna zijn er 2 soorten die rond de 17 gram zitten, namelijk de Damhert pepernoten glutenvrij en lactose vrij met 17,5 gram en de Holland & Barret Glutenvrije kruidnoten met 17,2 gram. De andere soorten liggen rond de 12 - 13 gram, waarbij Bolletje kruidnoten de laagste hoeveelheid vet bevat, namelijk 12 gram.
In de hoeveelheid verzadigd vet zie je vrijwel dezelfde verdeling als in de hoeveelheid totaal vet. De Consenza kruidnoten glutenvrij en melkvrij bevat weer de grootste hoeveelheid, namelijk 10,2 gram. Daarna de Damhert Pepernoten glutenvrij en lactose vrij met 8,2 gram en de Holland & Barret Glutenvrije kruidnoten met 8,1 gram. De andere soorten liggen hier tussen de 5 - 6,5 gram verzadigd vet, waarbij weer de Bolletje kruidnoten de laagste hoeveelheid verzadigd vet bevat, namelijk 5 gram.

Koolhydraten en suikers

Hier zie je weer een hele andere verdeling. De Bolletje kruidnoten bevat de meeste koolhydraten, namelijk 78 gram. Daarna volgt de AH Biologisch Spelt kruidnoten met 73 gram koolhydraten. De andere soorten variëren van 64 - 70 gram koolhydraten, waar niet zo een heel groot verschil in zit. De Bulthuis suikervrije pepernoten scoren hier het laagst, namelijk met 56,7 gram koolhydraten.

De hoeveelheid suikers ligt een stuk dichterbij elkaar. Hier zie je ook weer dezelfde verdeling als bij de hoeveelheid koolhydraten: de Bolletje kruidnoten bevat de meeste suikers, namelijk 32 gram, gevolgd door de AH Biologisch Spelt kruidnoten met 31 gram. De rest varieert van 24 tot 31 gram. De Bulthuis suikervrije pepernoten scoren hier ook weer het laagst, namelijk met 17 gram suiker. De naam stelt wel dat de pepernoten 'suikervrij' zijn, maar als je naar de voedingswaarde kijkt zie je dat ze toch nog 17 gram suiker bevatten. Ik vind dat vrij veel voor een product die zegt dat hij 'suikervrij' is.

Een product mag 'suikervrij' genoemd worden wanneer het suikergehalte van het product maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram/100 milliliter is. (Voedingscentrum, 2019). Dat is bij dit product dus zeker niet het geval.

Vezels

De hoeveelheid vezels zit ook allemaal vrij dichtbij elkaar. Wat opvalt is dat de HEMA volkoren kruidnoten hier bovenuit schiet met 6,9 gram vezels. Dit is waarschijnlijk doordat hier gebruik gemaakt is van volkorenmeel, wat meer vezels bevat. De andere varianten variëren in vezelgehalte van 1,7 gram - 3,2 gram. Er zijn twee varianten die een stuk lager liggen, namelijk de Holland & Barret Glutenvrije kruidnoten en de Damhert pepernoten glutenvrij en lactosevrij met beide 1,4 gram vezels.

Eiwitten

De AH Biologisch Spelt kruidnoten bevat de grootste hoeveelheid eiwit, namelijk 8 gram. Daarna volgt de HEMA volkoren kruidnoten met 7,4 gram eiwit. De rest ligt allemaal een stuk lager. De laagste hoeveelheid zie je bij de Holland & Barrett glutenvrije pepernoten, met 1,2 gram en de Damhert Pepernoten glutenvrij en lactosevrij met 1,3 gram. De andere varianten liggen tussen de 1,7 en 2,5 gram.

Zout

Het valt me op dat er ook een groot verschil zit in de hoeveelheid zout, dit is iets wat ik ook graag nog wil benoemen. Je ziet dat er een aantal varianten zijn die redelijk wat zout bevatten, namelijk de Bolletje kruidnoten met 1,6 gram, de AH Biologisch Spelt kruidnoten met 1,5 gram en de HEMA Volkoren kruidnoten met 1,45 gram. Ook zijn er een aantal varianten die juist vrij laag zitten in zout, namelijk de Bulthuis suikervrije pepernoten met 0,14 gram en de Consenza kruidnoten glutenvrij en melkvrij met 0,21 gram. De andere soorten bevatten 0,5 gram per 100 gram.

Ingrediënten

Alle soorten bevatten een hele lijst aan ingrediënten. Dit is wel te verwachten aangezien pepernoten toch een sterk bewerkt product blijft. Wat mij opvalt in de ingrediënten is dat in vrijwel alle soorten palmolie wordt gebruikt en ook een heel aantal varianten maken gebruik van kokosolie. Iets anders wat mij opvalt is dat de meeste varianten beginnen met de meelsoort als eerste ingrediënt, wat ik ook zou verwachten, behalve bij de Consenza Kruidnoten glutenvrij en melkvrij. Hier is het eerste ingrediënt rietsuiker, wat dus betekent dat dit product voor het grootste deel uit suiker bestaat. Verder valt mij niet zo heel veel op, behalve dat het sterk bewerkte producten blijven en er dus veel toevoegingen in deze producten zitten.

Conclusie

Zoals ik hierboven ook al zij, blijven dit sterk bewerkte producten. Hiermee wil ik ook alleen laten zien wat het verschil is en je bewuster maken van de verschillende producten. Bijvoorbeeld de 'suikervrije' pepernoten, die nog steeds 17 gram suiker bevatten. Wat wel zo is, is dat de 'standaard' variant de meeste koolhydraten bevat, dus als je daar op let, dan kun je beter een variant nemen die lager is in koolhydraten, alhoewel ze allemaal nog vrij hoog zitten in koolhydraten en het verschil niet heel groot is. Daarnaast bevat de 'standaard' variant ook de grootste hoeveelheid zout. Verder dan dat, zit er naar mijn idee niet heel veel verschil in de andere varianten of de standaard variant. Ondanks dat deze producten niet per se bestempelt zullen worden als een 'gezond product', vind ik dat pepernoten horen binnen een gezonde levensstijl. Want ik vind dat je ook moet kunnen genieten. 

In deze decembermaand, waarin sinterklaas en kerst een grote rol speelt, horen ook lekkere dingen en dus ook pepernoten. Ik vind dat dit ook prima kan. Een gezond voedingspatroon gaat over het geheel, en niet over producten zelf. Dus, als jij je voedingsstoffen allemaal binnen krijgt, dan is er niks mis mee om lekker te genieten van wat pepernoten (of iets anders).

Het enigste wat ik hiermee wil, is jullie te laten inzien wat het verschil is tussen de producten en hopelijk jullie er mee te inspireren om een bewuste keus te maken. Wat ik hier absoluut niet mee bedoel is dat calorieën slecht zijn, of dat vet en suiker slecht zijn, maar meer het bewust maken van de keuzes die je maakt. Kies daarbij vooral wat voor jou goed voelt en wat bij jou past. En als laatste, het belangrijkste, geniet!

P.S. Je kunt ook zelf heerlijk pepernoten maken, die wel een stuk gezonder (en lekkerder) zijn dan de soorten hierboven. De gezondere pepernoten vind je hier. Bonus van zelf maken: een heerlijke geur in je huis!

Voedingclaims. (z.d.). Geraadpleegd op 1 december 2019, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsclaims.aspx