Vleesvervangers

11-10-2017

Voor vegetariërs zijn vleesvervangers een ideale oplossing. We hebben ze in veel verschillende soorten en merken. Soms zijn ze zelfs niet meer van echt vlees te onderscheiden. Wie kent de burgers van Vivera niet? Of de vegetarische filet American van De Vegetarische Slager! Vleesvervangers vind je in steeds meer supermarkten en het aanbod wordt alleen maar groter. Vivera komt zelfs met plantaardige vis, maar waar worden vleesvervangers van gemaakt en zijn deze producten wel zo goed voor ons lichaam? 

Vleesvervangers

Je leest het steeds vaker, minder vlees meer plantaardig. Het schijnt niet alleen beter te zijn voor het milieu het is namelijk ook nog eens beter voor ons lichaam. Bewerkt vlees staat namelijk niet eens meer in de schijf van vijf. Dus meer plantaardig eten, maar waar halen we dan de eiwitten vandaan! Vleesvervangers worden steeds vaker gekozen, wanneer mensen minder vlees gaan eten en meer plantaardig! Vleesvervangers worden door verschillende bedrijven aangeboden. De bekendste bedrijven zijn: 

  • Vivera
  • De vegetarische slager
  • Valess
  • Samhoud
  • Tivall

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want Albert Heijn heeft zijn eigen vleesvervangers, maar tegenwoordig zijn ze ook gewoon te koop bij de Aldi en Lidl. 

Voedingsstoffen 

Voor een vleesvervanger is het belangrijk dat ze aan de volgende criteria's voldoen:

  • eiwit - meer dan 12% van de energie 
  • ijzer - meer dan 0,8 milligram per 100 gram
  • vitamine B1 - meer dan 0.06 microgram per 100 gram 
  • vitamine B12 - 0.24 microgram per 100 gram

Als een vleesvervanger aan deze eisen voldoet dan is het in principe een goede vleesvervanger. Aangezien echt vlees dit namelijk wel bevat. 

Maar er is nog een ding waar we op moeten letten. De meeste kant en klare vleesvervangers, zoals burgers, kip stukjes, balletjes en noem maar op bevatten erg veel zout. Vaak veel meer dan een gewoon stukje vlees om het product goed op smaak te brengen! Dit is wat veel mensen niet weten en waar we vaak de fout in gaan. We denken dat we gezonder bezig zijn, omdat we minder vlees eten, maar daarnaast krijgen we wel veel zout binnen en dat is net wat we niet willen. 

Het wil natuurlijk niet zeggen dat elke kant en klare vleesvervanger veel zout bevat. Er zijn namelijk ook vleesvervangers met weinig zout. Dus kijk bij het kopen van een product goed naar de ingrediënten en voedingswaarde. Ik heb ook een tijd deze fout gemaakt namelijk! Maar van fouten leren we allemaal! Tegenwoordig neem ik ook vaker peulvruchten als vleesvervanger! Hier zitten niet alle voedingsstoffen in, maar wel een heleboel en je kunt er echt eindeloos mee variëren! 

De zoete aardappel pompoen burger van Vivera blijf ik gewoon eten, want deze is bij mij gewoon echt favoriet! Wat vind jij van vleesvervangers en ben je er nu anders over gaan denken?