Voeding en duurzaamheid

07-10-2018

Duurzaamheid, mijn hersenen worden er steeds vaker door geprikkeld. Ik hoor het namelijk steeds weer voorbij komen. Hier wil ik wat meer over weten dus ging ik mezelf hier verder in verdiepen. Wat is er nou zo belangrijk aan een duurzaam voedingspatroon en hoe ziet zo'n voedingspatroon er nou uit? Op al deze vragen geef ik je antwoord. 

Duurzaamheid

Een duurzaam voedingspatroon heeft een lage milieubelasting  en draagt daarnaast ook bij aan de voedselveiligheid en gezondheid voor onze generatie, maar vooral voor de toekomstige generatie. Maar wat is milieubelasting nu eigenlijk precies? Het gaat over de hoeveelheid land en de hoeveelheid waterverbruik die nodig is voor de productie van onze voeding. Daarnaast spelen broeikasgassenuitstoot en fossiele energiegebruik ook een rol. We staan er vaak niet bij stil maar de productie van onze voedsel vraagt veel van de wereld, heel veel! Wist je dat zelf 20 tot 35% van de milieubelasting komt door de productie en de consumptie van voedingsmiddelen? Toen ik dat las schrok ik stiekem wel een beetje. 

Wat kunnen wij er aan doen? 

Wij kunnen dan ook de wereld een stukje duurzamer maken, doormiddel van kleine aanpassingen. Het Voedingscentrum heeft hiervoor vuistregels opgesteld. Hieronder vind je er een aantal. 

  • Eet niet meer dan je nodig hebt  verminder je energie-inname bij een te hoog lichaamsgewicht.
  • Neem minder of geen zoete dranken, snoep, koek en tussendoortjes. Ten eerste is dit niet goed voor je lichaam, maar het zijn ook producten die veel bewerking nodig hebben in een fabriek. Dit is dan ook belastend voor het milieu. 
  • Kies juist voor onbewerkte of weinig bewerkte producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten waar veel voedingstoffen en die in eigen land geproduceerd worden. Ga voor seizoensproducten of lokale producten. 
  • Ga voedselverspilling tegen. Maak van de restjes die je hebt een lekkere maaltijd! Dit scheelt je ook nog eens wat geld. 
  • Eet meer plantaardige producten en minder dierlijke producten. 

Bovenstaande dingen klinken misschien veel, maar hieronder laat ik je zien hoe jij al bij kunt dragen aan een beter milieu! 

Dagje zonder vlees

Begin de week met meatless Monday of kies een andere dag in de week of meerdere dagen. Want met één dag zonder vlees bespaar je 1476 liter water. Deze hoeveelheid water is namelijk nodig voor de productie van ons dagelijkse portie vlees. Ja zoveel! Ook staat dit gelijk aan 7 maanden douchen. 

Eet lokale en seizoensgebonden producten

Door voor lokale en seizoensgebonden producten te kiezen is er minder transport en verwerking nodig van voedingsmiddelen. Wat samen gaat met een lagere CO2 uitstoot.

Stop voedselverspilling

Maar liefst 30-50% van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Zonder! Als ik doordeweeks in Nijmegen ben, zorg ik ervoor dat ik niks weggooi. Ik ben erg creatief met restjes en weet er altijd weer een lekkere maaltijd mee te maken. Gooi gewoon al je restjes bij elkaar. Easy!

Minder rood en bewerkt vlees

Als je dan toch zo af en toe vlees eet, kies dan voor onbewerkt vlees en laat het rode en bewerkte vlees achterwegen. Vlees heeft namelijke een hoge milieu impact. Je kunt in dit geval beter kiezen voor peulvruchten, eieren of noten of ga voor vis met een MSC- of ASC-keurmerk.

Boodschappen

Let tijdens het boodschappen doen op het verpakkingsmateriaal. Tegenwoordig kun je bij de Albert Heijn netjes kopen waar je je groenten en fruit indoet en broodzakken. Zo heb je minder plastic nodig. Doe ook je brood in een trommel inplaats van plastic zakjes etc. Kies in de supermarkt indien mogelijk ook voor de afgeprijsde artikelen en buitenbeentjes! Zo ga je voedselverspilling ook gelijk tegen. 

Keurmerk

Let tijdens het boodschappen doen niet alleen op het verpakkingsmateriaal, maar ook op keurmerken. Zo maak je duurzamere keuzes. Je kunt hierbij denken aan de volgende keurmerken: EKO, Max Havelaar, Fair Trade, Beter Leven, Milieukeer en nog veel meer. Bij vis let je vooral op het MSC keurmerk. 

Ga jij na het lezen van dit artikel vaker denken aan duurzaamheid en stappen ondernemen? Ik hoop je met dit artikel meer geïnspireerd te hebben.