Volkoren American pancakes

30-09-2019

Als het aan mij ligt ontbijt ik het liefst elke dag met een grote stapel pancakes. Heerlijk vind ik ze. Deze American pancakes van volkorenmeel zijn ook ideaal voor doordeweeks en helemaal niet zo ongezond als je zou denken. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker in het weekend maken. Nog beter, maak twee porties in één keer zodat je er nog vaker van kunt genieten. Scheelt ook weer wat tijd!

Pancakes serveer ik altijd graag met wat vers fruit, noten en maple syrup. Dit keer koos ik voor onder andere banaan, bramen en pecannoten. Qua toppings kun je natuurlijk eindeloos variëren. Kijk vooral naar wat je nog in de koelkast hebt liggen. Waar ga jij de gezonde volkoren American pancakes mee af toppen? 

Ingrediënten

Voor twee porties

  • 1 ei
  • 45 gram volkorenmeel of volkoren speltmeel
  • 45 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 100 ml sojamelk of halfvolle melk

Toppings

  • ½ banaan
  • Handje bramen
  • 10 pecannoten 
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1-2 el maple syrup (optioneel)

Zo maak je de volkoren American pancakes

  • Klop het ei los met een vork of garde. Voeg beide meelsoorten toe, samen met het bakpoeder en de melk. Mix tot een glad en egaal beslag.
  • Verhit wat olijfolie of margarine in een koekenpan (met anti-aanbak laag). Schep twee hoopjes beslag in de pan en bak aan beide kanten ± 2 minuten goudbruin. 
  • Herhaal tot het beslag op is. Snijd ondertussen de banaan in plakjes en was de bramen. Verhit een andere koekenpan op hoog vuur zonder olie en rooster de pompoenpitten en pecannoten 2 minuten. 
  • Verdeel de volkoren American pancakes over de borden en garneer met de bramen, banaan, pecannoten en pompoenpitten. Giet er eventueel nog wat maple syrup overheen.

Gemiddelde voedingswaarde

Exclusief toppings

  • 264 kcal
  • 6 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram
  • 10 gram eiwitten
  • 40 gram koolhydraten
  • 5 gram vezels

Inclusief toppings

  • 341 kcal
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 12 gram eiwitten
  • 45 gram koolhydraten
  • 6 gram vezels