Volkoren American pancakes

06-09-2019

American pancakes, wie is er nou niet dol op? Helaas zijn ze niet zo voedzaam en heb je waarschijnlijk binnen de kortste keren alweer honger. Daarom maakte ik er een gezondere variant van, namelijk deze volkoren American pancakes. Ik heb gekozen voor volkoren tarwemeel & zelfrijzend bakmeel om ze lekker fluffy te krijgen. 

Uit het beslag kun je ongeveer twee porties halen. Het andere portie kun je in de koelkast of diepvries bewaren of natuurlijk met iemand delen. Ik koos voor mijn favoriete pancake toppings, namelijk banaan en maple syrup. Voor de variatie voegde ik er wat bramen, pecannoten en pompoenpitten aan toe. Qua toppings kun je natuurlijk eindeloos variëren. Kijk vooral naar wat je nog in de koelkast hebt liggen. 

Ingrediënten

Voor twee porties

  • 1 ei
  • 45 gram volkorenmeel of speltmeel
  • 45 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 100 ml sojamelk of halfvolle melk

Toppings

  • ½ banaan
  • Handje bramen
  • 10 pecannoten 
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1-2 el maple syrup (optioneel)

Zo maak je de volkoren American pancakes

  • Klop het ei los met een vork of garde. Voeg beide meelsoorten toe, samen met het bakpoeder en de melk. Mix tot een glad en egaal beslag.
  • Verhit wat olijfolie of margarine in een koekenpan (met anti-aanbak laag). Schep twee hoopjes beslag in de pan en bak aan beide kanten ± 2 minuten goudbruin. 
  • Herhaal tot het beslag op is. Snijd ondertussen de banaan in plakjes en was de bramen. Verhit een andere koekenpan op hoog vuur zonder olie en rooster de pompoenpitten en pecannoten 2 minuten. 
  • Verdeel de volkoren American pancakes over de borden en garneer met de bramen, banaan, pompoenpitten en bramen. Giet er eventueel nog wat maple syrup overheen.

Gemiddelde voedingswaarde

Exclusief toppings

  • 264 kcal
  • 6 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram
  • 1p gram eiwitten
  • 40 gram koolhydraten
  • 5 gram vezels

Inclusief toppings

  • 341 kcal
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 12 gram eiwitten
  • 45 gram koolhydraten
  • 6 gram vezels