Duurzamer onderweg

09-09-2019

Wist je dat je met de keuze van je voeding veel invloed kunt uitoefenen op het milieu en daarmee bij kan dragen aan een duurzamere wereld? En dit is een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Dit keer geef ik tips hoe je duurzamere keuzes kunt maken onderweg, aangezien we vaak onderweg zijn. De grootste winst valt te behalen met meer plantaardig eten en minder dierlijk, maar dat is niet alles. In dit artikel vertel ik je meer.

Mijn vijf tips voor duurzaamheid onderweg:

 1. Reis met de trein
  Je kunt een positieve impact op het milieu maken door de manier waarop je reist zorgvuldig te kiezen. Wandelen en fietsen blijft natuurlijk de beste keuze, maar dat is niet altijd realistisch. Moet je langere afstanden maken, dan kun je het best de trein pakken. Reizen met de trein is namelijk CO2- neutraal en alle treinen van de NS rijden op groene stroom. Daarnaast vervoer je met een trein in één keer een grote hoeveelheid personen. 
 2. Verspil zo min mogelijk voedsel
  Dit doe je bijvoorbeeld door je restjes avondeten van een dag ervoor me te nemen als lunch of maak een maaltijd met de producten die je nog in de koelkast hebt liggen. Neem je eten niet mee in plastic zakjes, maar ga voor herbruikbare bakjes of zakjes. Twee vliegen in één klap. Sta je te wachten op het station en denk je nog snel even wat lekkers te scoren? Kies dan vooral de producten die nog maar kort houdbaar zijn of afgeprijsd zijn. 
 3. Eet meer plantaardig en minder dierlijk
  Vlees heeft namelijk een hoge milieu-impact en met name rood vlees is erg belastend voor het milieu. Geef daarom bij het samenstellen van je on the go maaltijd de voorkeur aan plantaardig. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan volkorenproducten, groeten, fruit, peulvruchten etc. Plantaardige producten hebben namelijk een lagere milieubelasting. Kies je voor groenten en fruit? Ga dan voor de seizoen producten, dan zit je helemaal goed. 
 4. Eet vooral niet meer dan je nodig hebt
  Eigenlijk is het simpel, als iedereen die meer eet dan die nodig heeft, minder gaat eten, levert dit natuurlijk al veel winst op voor het milieu. Een handige tip die ik je mee geef: vermijd vooral de sterk bewerkte producten zoals koekjes, een zakje chips, de kroket uit de muur van het station of een ijsje. Deze producten dragen niet bij aan je gezondheid en zijn immers belastend voor het milieu. 
 5. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol 
  Ga in plaats hiervan voor water. Je kunt bijvoorbeeld je dopper mee nemen gevuld met water, of een thermoskan met thee of koffie. Sta je op het station en wil je graag een flesje drinken halen? Ga dan bijvoorbeeld voor Chaudfontaine. Hun PET-flessen zijn vanaf nu van 100% gerecycled materiaal gemaakt. Meer over water en duurzaamheid vertel ik je hieronder. 

Water en duurzaamheid

Water is een goede en gezonde manier om je lichaam te voorzien van vocht. Per dag wordt het aangeraden om 1,5-2 liter vocht te drinken. De voordelen van water zijn: het bevat geen calorieën, het tast je tanden niet aan, het is goed voor het milieu en inmiddels is water overal verkrijgbaar.

Water zelf heeft een lage kilmaatbelasting. Al verschillende keren kreeg ik van jullie te horen; "Lisa maar wat doe je met al die plastic flesjes die je krijgt. Ik snap jullie reactie. Ten allereerste scheid ik mijn afval goed, plastic bij plastic. Ik gooi mijn flesje altijd netjes weg en zorg ervoor dat deze nooit op straat belandt. 

Duurzaamheid, ik vind het steeds belangrijker worden en het is momenteel ook vaak onder de aandacht. Op gebied van duurzaamheid worden de laatste tijd veel ontwikkelingen gemaakt en zelf kunnen we daar ook erg bij bijdragen.

Maar even terugkomend op de flesjes Chaudfontaine. Want als ambassadeur word ik blij van de nieuwe ontwikkeling binnen Chaudfontaine. De PET-flessen ondergaan namelijk een metamorfose. Vanaf oktober 2019 worden namelijk alle Chaudfontaine-flessen van 100% gerecycled PET gemaakt. Daarnaast worden ook de omverpakkingen aangepast en bestaan deze ook voor 100% uit gerecycled plastic. Hierdoor is steeds minder nieuw plastic nodig. Wat een stuk beter is voor het milieu. Jaarlijks wordt door deze nieuwe ontwikkeling in Nederland 4.400 ton nieuw plastic bespaard. Dus sta je op het station te wachten en heb je dorst? Scoor dan vooral een flesje Chaudfontaine. Dan weet je zeker dat je goed zit. 

Maar onze hulp is en blijft daarbij nodig. Voor ons als consument is er namelijk een belangrijke rol weggelegd, zolang wij ons flesje blijven recyclen, krijgt het plastic kans om gerecycled te worden en neem bovenstaande tips over voeding ook mee, want wij kunnen samen het verschil maken!

Nog een paar tips: 

 • Neem als snack een stuk fruit mee of wat snackgroenten. Paprika, wortel en komkommer zijn ook nog eens seizoen groenten in oktober en november. Bij fruit kun je het beste kiezen voor: appel, banaan, druiven, kiwi, mandarijn of een peer. Neem deze producten niet mee in een plastic zakje. Snack groenten kun je goed meenemen in een herbruikbaar bakje en fruit neem ik vaak mee in een herbruikbare zak, o.a. verkrijgbaar bij de Albert Heijn, Coop en Plus. 
 • Wil je iets anders meenemen als snack? Ga dan bijvoorbeeld voor wat ongezouten noten of volkorenbrood met (het liefst) plantaardig beleg, zoals hummus. 
 • Maak een lekkere salade met restjes die jij nog in je koelkast hebt liggen, het kan van alles zijn! Dus voortaan voordat je de deur uitloopt, kijk eerst naar alles wat je nog hebt en stel hier een maaltijd mee samen. 
 • Sta je bij de AH to go en weet je niet wat je moet kiezen? Kijk dan vooral naar de plantaardige opties, soort verpakking en de volkorenproducten.