Duurzamer onderweg

06-01-2020

Wist je dat je met de keuze van je voeding veel invloed kunt uitoefenen op het milieu en daarmee bij kan dragen aan een duurzamere wereld? En dit is een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Dit keer geef ik tips hoe je duurzamere keuzes kunt maken onderweg, aangezien we vaak onderweg zijn. De grootste winst valt te behalen met meer plantaardig eten en minder dierlijk, maar dat is niet alles. In dit artikel vertel ik je meer.

 1. Reis met de trein
Je kunt een positieve impact op het milieu maken door de manier waarop je reist zorgvuldig uit te kiezen. Wandelen en fietsen blijft natuurlijk de beste keuze, maar dit is niet altijd realistisch. Moet je langere afstanden maken, dan kun je het best de trein pakken. Reizen met de trein is namelijk CO2- neutraal en alle treinen in Nederland rijden op groene stroom. Daarnaast vervoer je met een trein in één keer een grote hoeveelheid personen. De trein en vertraging, dat kan vervelend zijn. Maar hoe vaak sta je in de file met de auto? Net zo vervelend. In de trein kun je tenminste nog even je Netflix serie verder kijken, je presentatie een keer extra doornemen, je slaaptekort inhalen en het milieu helpen.

2. Verspil zo min mogelijk voedsel
Dit doe je bijvoorbeeld door je restjes avondeten van een dag ervoor mee te nemen als lunch of maak een maaltijd met de producten die je nog in de koelkast hebt liggen. Neem je eten niet mee in plastic zakjes, maar ga voor herbruikbare bakjes of zakjes. Twee vliegen in één klap. Sta je te wachten op het station en denk je nog snel even wat lekkers te scoren? Kies dan vooral de producten die nog maar kort houdbaar zijn (en dus vaak afgeprijsd!)

3. Eet meer plantaardig en minder dierlijk
Vlees heeft namelijk een hoge milieu-impact en met name rood vlees is erg belastend voor het milieu. Geef daarom bij het samenstellen van je on the go maaltijd de voorkeur aan plantaardig. Hierbij kun je o.a. denken aan volkorenproducten, groeten, fruit, peulvruchten etc. Plantaardige producten hebben namelijk een lagere milieubelasting. Kies je voor groenten en fruit? Ga dan voor de seizoen producten, dan zit je helemaal goed.

4. Eet vooral niet meer dan je nodig hebt
Eigenlijk is het simpel, eet niet te veel. Koop kleine porties van niet-houdbare spullen voor onderweg. Zodat je niet de helft hoeft weg te gooien of kijk wat je thuis nog hebt liggen.

5. Kies bewust je drinken

Kies vaker voor water. Je kunt je eigen fles, gevuld met water meenemen. Maar ook een thermoskan met thee of koffie. Je eigen fles vergeten en toch dorst? Kies dan voor een duurzaam flesje. Bijvoorbeeld Chaudfontaine. Hun PET-flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Alle flesjes zijn dus gemaakt van materiaal dat door de consument is gerecycled en al een eerder leven heeft gehad. Heel cool, je ziet en merkt het verschil helemaal niet. Wel staat het op de nieuwe flessen duidelijk aangegeven dat de flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. 

Water en duurzaamheid

Water is een goede en gezonde manier om je lichaam te voorzien van vocht. Per dag wordt het aangeraden om 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. De voordelen van water zijn: het bevat geen calorieën, het tast je tanden niet aan, het is goed voor het milieu en inmiddels is water bijna overal verkrijgbaar. Helaas zijn er nog steeds landen waar geen of slecht drinkwater is.

Water zelf heeft een lage kilmaatbelasting. Al verschillende keren kreeg ik van jullie te horen; "Lisa maar wat doe je met al die plastic flesjes die je krijgt?" Ik snap jullie reactie. Ten allereerste scheid ik mijn afval goed, plastic bij plastic. Ik gooi mijn flesje altijd netjes weg en zorg ervoor dat deze nooit op straat belandt.

Duurzaamheid, ik vind het steeds belangrijker worden en het is momenteel ook vaak onder de aandacht. Op gebied van duurzaamheid worden de laatste tijd veel ontwikkelingen gemaakt en zelf kunnen we daar ook erg bij bijdragen, zoals de tips hierboven.

Maar even terugkomend op de flesjes Chaudfontaine, want als ambassadeur word ik blij van de nieuwe ontwikkeling binnen Chaudfontaine. De PET-flessen ondergingen namelijk een metamorfose. Sinds nu zijn namelijk alle Chaudfontaine-flessen van 100% gerecycled PET gemaakt. Daarnaast worden ook de omverpakkingen aangepast en bestaan deze ook voor 100% uit gerecycled plastic. Hierdoor is steeds minder nieuw plastic nodig. Wat een stuk beter is voor het milieu. Jaarlijks wordt door deze nieuwe ontwikkeling in Nederland 4.400 ton nieuw plastic bespaard. Dus sta je op het station te wachten en heb je dorst? Scoor dan vooral een flesje Chaudfontaine. Dan weet je zeker dat jouw flesje is gemaakt van plastic met een tweede leven.

Maar onze hulp is en blijft daarbij nodig. Voor ons als consument is er namelijk een belangrijke rol weggelegd, zolang wij onze flesjes blijven recyclen, krijgt het plastic kans om gerecycled te worden. Neem bovenstaande tips over voeding ook mee, want wij kunnen samen het verschil maken!