Week zonder vlees

03-03-2018

5 maart is het weer zover! Dan gaat namelijk de Week zonder vlees van start. Een week lang geen vlees eten, dus voor één week vegetarisch eten. Het is een initiatief van niemand minder dan Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër! Waarom   een week zonder vlees? Isabel en een aantal partners uit de voedingsindustrie vinden namelijk dat iedere dag vlees niet meer van deze tijd is. Ze willen graag een flextarisch eetpatroon promoten. Dit houdt in dat vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten! Het is niet dat we nu allemaal massaal worden opgeroepen om te stoppen met het eten van vlees, maar het gaat meer om het idee om te minderen met vlees en te laten zien dat vegetarische gerechten helemaal niet zo saai en smaakloos zijn. Je kunt namelijk eindeloos variëren. 

Waarom minder vlees?

Het is niet alleen uit principe voor de dieren, maar ook voor het milieu en ons eigen lichaam. Ons lichaam heeft namelijk niet iedere dag vlees nodig en vlees is in grote hoeveelheden niet eens zo gezond voor ons lichaam. Sommige vleessoorten bevatten namelijk veel verzadigd vet wat kan lijden tot onder andere hart en vaatziekten. Daarnaast bevat vleeswaren vaak veel zout, wat ook niet gunstig is voor ons lichaam en kan vlees de kans op darmkanker vergroten. Genoeg reden dus om voor ons eigen gezondheid wat minder vlees te eten. 

En als je dan toch voor vlees kiest, kies dan zo min mogelijk voor rood vlees en beperk de vlees inname tot 500 gram per week. Vaak zitten we hier ruim boven. Als voorbeeld neem ik een kipfilet, die weegt gemiddeld zo'n 150 gram. Dit betekent dat je ongeveer zo'n drie kipfilets per week kunt eten en dan nog niet eens onze vleeswaren mee geteld. Mensen zitten al snel over de 500 gram per week en zijn zich hier vaak niet van bewust. 

Vlees is nou ook niet echt bepaald duurzaam te noemen en bij de bewerking van vlees komen er nou eenmaal veel processen bij kijken die niet altijd zo goed zijn voor het milieu. Zo zijn er nog wel meer redenen te noemen om minder vlees te eten, maar dit zijn voor mij de belangrijkste redenen. 

Wat dan wel?

Als je geen vlees eet, moet je er alleen wel op letten dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn namelijk aanwezig in vlees en je loopt een kans dat je hiervan te weinig binnenkrijgt wanneer je vegetarisch gaat eten. Maar ook hier is een oplossing voor, want deze voedingsstoffen zitten ook in andere producten dan vlees. 

Producten met vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit.

 • eieren
 • sommige kant en klare vleesvervangers (lees eerst goed het etiket, want deze voedingsstoffen worden namelijk niet aan alle vleesvervangers toegevoegd!)

Producten zonder vitamine B12, maar wel met vitamine B1, ijzer en eiwit:

 • peulvruchten zoals kikkererwten
 • tofu
 • tempeh 
 • noten, pinda's en pitten

Hoe ziet een weekmenu zonder vlees en vis eruit:

 • Drie keer per week een portie peulvruchten
 • Twee keer twee eieren
 • één á twee keer per week een vleesvervanger uit de supermarkt of zelf gemaakt. 
 • Neem iedere dag een portie (30 gram) ongezouten noten. 

Als je na de Week zonder vlees besluit om flexitarisch te gaan eten kun je dit weekmenu aanhouden:

 • twee keer per week een portie peulvruchten.
 • één keer per week (vette) vis.
 • twee keer per week vlees 
 • twee keer per week twee eieren. 

Zo krijg je een beetje een idee hoe een week met minder / geen vlees eruit ziet. Zelf eet ik ook flexitarisch. Dit was een jaar geleden nog wel anders. Toen de tijd deed ik ook een keer een vegetarische week en toen was het best wel wennen voor mij, aangezien ik dagelijks vlees en vleeswaren at, maar er ging een wereld voor mij open. Nu eet ik steeds minder vlees en weet ik dat deze week appeltje eitje voor mij gaat worden. Misschien moet ik er dan maar gewoon twee weken van maken! 


Vegetarische weekmenu 


Inspiratie

Heb je nog meer inspiratie nodig of wil je meer weten over de Week Zonder Vlees? Dan raad ik het je aan om het Week Zonder Vlees Magazine te lezen! Hier vind je veel recepten, weetjes, tips en nog veel meer! Zeker weten dat jij de week zo gemakkelijk door gaat komen! Onderstaande recepten vind je onder andere terug in het magazine. 


Acties

Vegetarisch eten hoeft helemaal niet lastig en duur te zijn. De supermarkten helpen ons namelijk een handje! Vanaf 5 t/m 11 maart zijn er namelijk heel veel acties en kun jij extra goedkoop jouw vleesvervangers scoren! 

Zo doen er nog veel meer supermarkten mee! Nieuwsgierig welke supermarkten er nog meer mee doen? Neem dan snel een kijkje in het magazine


Deze week komen er een aantal vegetarische recepten en inspiratie bij over vegetarisch eten op mijn blog! Dus houd hem voor al goed in de gaten.