Zo kan het ook! 

05-06-2019

Plantaardig eten, we lezen het steeds vaker. Maar waarom is het zo belangrijk om vaker plantaardig te gaan eten en vooral hoe doe je dat dan? Dat laat ik je zien in dit blog artikel en ook heb ik natuurlijk twee heerlijke plantaardige recepten voor je klaar staan! 

"Zo kan het ook! Eerste nationale campagne gelanceerd ter promotie van plantaardiger voedingspatroon"

Op 1 juni is de 'Zo kan het ook' campagne van start gegaan. Dit is een landelijke campagne voor een plantaardiger voedingspatroon als initiatief van de Green Protein Alliance. Want wist je dat voor ieder dierlijk product er onderhand wel een plantaardig alternatief is? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn! Denk jij hier wel eens bewust over na? 

Waarom?

Maar waarom zouden we vaker plantaardig moeten gaan eten? Daar zijn een aantal verschillende redenen voor. Wist je dat Nederlanders 61% van hun eiwitten uit dierlijke producten halen?! Dit hoort veel meer in balans te zijn en daarom zou het cruciaal zijn om deze balans naar minimaal 50/50 te brengen en het liefst natuurlijk nog meer plantaardig. Waarom? Voor onze eigen gezondheid en voor een duurzame toekomst voor klimaat en mens, want wist je dat 40% van de klimaatbelasting door vlees veroorzaakt wordt?! En dat voor de productie van 1 kilo vlees, minimaal 5 kilo plantaardig voer nodig is?! 

Maar waarom eten dan nog zoveel mensen vlees? Oké ik ontken het niet, ik eet zo af en toe ook een stukje vlees, maar laten we het houden op 1 keer per week een kleine hoeveelheid. Als heel Nederland dit eens zou doen, dan is de campagne zeker geslaagd. Maar helaas is het niet zo makkelijk om een voedselpatroon te veranderen, het is immers gewoonte gedrag. Echter ontbreekt het veel mensen ook aan voldoende kennis. Want hoe doe je dat nou plantaardig eten, is dat wel lekker en krijg ik dan wel voldoende eiwitten binnen?

Met eenvoudig plaatjes laat de campagne bijvoorbeeld zien dat peulvruchten een goed alternatief zijn in plaats van vlees, zoals hieronder op de foto. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat noten en soja een bron zijn van plantaardige eiwitten.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer aanpassingen te doen. Ga bijvoorbeeld voor sojamelk, amandelmelk of havermelk in plaats van koemelk. Vervang je hamburger door een plantaardige burger en ga voor Alpro ijs in plaats van roomijs. Benieuwd naar nog meer plantaardige producten? Neem dan hier een kijkje!

BBQ'en gaat vaak nauw samen met vlees, maar ik heb mee mogen maken dat plantaardig BBQ'en nog veel lekkerder is en dus prima kan. Ga jij het ook proberen? 

Doe je met mij mee en ga je bewust vaker voor plantaardig kiezen? Want zo kan het ook! Voor mee informatie over deze campagne kun je gerust een kijkje nemen op de website van zokanhetook.nu  Op mijn Instagram laat ik via mijn stories zien welke keuzes ik maak op het gebied van plantaardig eten. 

Plantaardig BBQ'en

Met deze twee recepten laat ik je zien dat plantaardig eten helemaal niet zo lastig hoeft te zijn en vooral erg lekker is.

BBQ pizza met rode linzen tomatensaus

en een drizzle van cocktailsaus

Pizza op een barbecue: best of both worlds. Deze BBQ pizza's met rode linzen tomatensaus zijn een geweldige party snack en je flanst ze binnen no time in elkaar. De pizza is volledig plantaardig, zo kan het ook!

Ingrediënten

  • Vers pizzadeeg

Voor de saus

  • 50 gram rode linzen
  • 1 pakje passata
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl oregano
  • zout en peper

Extra toppings

  • 1 kleine courgette, in plakjes
  • 1 handje rucola

Voor de cocktailsaus

  • 4 el plantaardige variatie op yoghurt (van bijvoorbeeld soja)
  • 2 el plantaardige mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1/4 tl cayennepeper

Bereidingswijze

  • Begin met de saus door knoflook in een pan te fruiten in een beetje olijfolie. Voeg de passata en tomatenpuree toe en roer de rode linzen er doorheen. Laat het 20 minuten pruttelen. Vergeet niet te roeren.
  • Voeg vervolgens de oregano, zout en peper toe en zet het vuur uit.
  • Rol het pizzadeeg uit, snijd het in stukken of rondjes zo groot als je wil.
  • Knip aluminiumfolie uit in de vorm van jou mini pizza's (maak ze 2 cm groter), smeer ze in met wat olie en leg het pizzadeeg erop. Schep wat van de rode saus op het deeg en beleg met wat plakjes courgette.
  • Leg de pizza's op de barbecue voor 15 minuten en sluit de deksel.
  • Maak ondertussen de cocktailsaus door alle ingrediënten te mixen in een kom.
  • Serveer de pizza's met wat rucola en de plantaardige cocktailsaus.

Plantaardig barbecueën met pizza, zo kan het ook! Op zoek naar nog meer plantaardige recepten of producten? Kijk dan op zokanhetook.nu voor meer inspiratie.


Portobello miso burger met guacamole

Zin in een goede burger van de barbecue? Portobello's lenen zich ook heel goed voor een plantaardige burger. Beleg de hamburgerbroodjes met tomaat, kiemen, sla, guacamole en een gegrilde portobello, zo kan het ook! De portobello's zijn ook nog eens eiwitrijk. Win win!

Ingrediënten

Voor de burger

  • 2 portobello's
  • 2 burger broodjes

Voor de marinade

  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el miso


Voor de guacamole

  • 2 avocado's
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Extra toppings

  • plantaardige mayonaise
  • krulsla
  • 1 tomaat, in plakjes
  • kiemen

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en smeer de portobello's hiermee in. Zet apart.
  • Snijd en pel de avocado, prak fijn en meng met de overige ingrediënten voor de guacamole.
  • Leg de portobello's op de barbecue en grill deze voor 5-8 minuten aan beide kanten. Halveer de broodjes en leg deze tijdens de laatste twee minuten op de barbecue zodat ze knapperig worden.
  • Bouw de burger zoals jij dat lekker vindt. Wij gingen voor (van onder naar boven): een beetje mayonaise, krulsla, wat plakjes tomaat, de gegrilde portobello, guacamole en paarse kiemen.

Plantaardig barbecueën met portobello's, zo kan het ook! Op zoek naar nog meer plantaardige recepten of producten? Kijk dan op zokanhetook.nu voor meer inspiratie