Welke knäckebröd is de beste keuze?

03-02-2020

Knäckebröd, je vindt ze in veel verschillende soorten. Maar welke Knäckebröd is het 'gezondst'? In deze vergelijking ga ik de verschillende soorten Knäckebröd met elkaar vergelijken en vertel ik je wat mijn bevindingen zijn. 

Er komen verschillende soorten aan bod, van sesam, tot vezelrijk en van glutenvrij tot volkoren. Ben jij benieuwd welke het 'beste' scoren? Lees dan vooral verder. Hopelijk kan ik jullie weer inspireren en helpen betere keuzes te maken. 

Ingrediënten

AH knackerbrod sesam

Ingrediënten: tarwebloem, 10% sesamzaad, plantaardige olie (palm, raap), voedingsvezel (inuline), gist, zout, paneermeel (tarwe, sesam, rogge, gerst), antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

Bolletje Goudbros knäckebröd

Ingrediënten: TARWEBLOEM, raapolie, plantaardige vezels, gist, zout, paneermeel (bevat TARWE, ROGGE, GERST en SESAMZAAD), meelverbeteraars (ascorbinezuur, L-cysteïne).

Leksands Original blauw

Ingrediënten: 100% VOLKOREN ROGGEMEEL, water, gist, zout.

Wasa Vezelrijk

Volkoren ROGGEMEEL (57 g*), TARWEZEMELEN (27 g*), HAVERVLOKKEN (13 g*), SESAMZAAD (8 g*), TARWEKIEMEN, zout.

Wasa glutenvrij en lactosevrij

Aardappelzetmeel, amaranthmeel, koolzaadolie, rijstebloem, suikerrietvezel, suiker, rijstzuurdesempoeder, (rijstmeel, water), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), gist, zout, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), rijst proteïne, zout, venkelzaad, anijszaad, karwijzaad.

AH Knackebrod pompoenpit-sesam

Ingrediënten: tarwebloem, havervlok, 6% pompoenpit, plantaardige olie (palm, raap), gist, suiker, tarwegluten, sojabloem, gerstebloem, 2% sesamzaad, volkorenhavermeel, gerstemoutextract, moutmeel (tarwe, gerst), zout, paneermeel (soja, sesam, haver, gerst, rogge, tarwe), roggebloem, roggezuurdesempoeder, gedroogde glucosestroop, emulgator (sojalecithine [E322]), meelverbeteraar (l-cysteïne [E920]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

Waarvan toegevoegde suikers 3g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.8g per 100 gram

Wasa volkoren

Ingredienten: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout.

Leev Knapperbröd slimme start biologisch

volkoren TARWEmeel*, 15% lijnzaad*, 8% SESAMzaad*, 7% zonnebloempitten*, raapzaadolie*, scharrelkippenEI*, gist, TARWEzemelen*, zout, water


De vergelijking

Calorieën

In de hoeveelheid calorieën zit een redelijk verschil. Zo zie je dat er een paar zijn die een stuk lager zitten, zoals de Wasa Vezelrijk met 329 kcal per 100 gram, de Wasa volkoren met 334 kcal en de Leksands Original blauw met 350 kcal. Daarnaast zie je dat er ook een paar zijn die juist wat hoger zijn in calorieën, zoals de Leev Knapperbröd slimme start biologisch met 492 kcal en AH Knackebrod pompoenpit-sesam met 430 kcal. De andere soorten liggen hier een beetje tussen in, variërend van 395 tot 410 kcal. Geen heel groot verschil dus op een aantal die er boven- en onderuit komen na.

Vet

De verschillende soorten liggen qua hoeveelheid vet vrij ver uit elkaar. Wat opvalt is dat de Leev Knapperbröd slimme start biologisch hier bovenuit komt met 26,5 gram vet. Dit is relatief gezien een stuk meer dan de andere varianten en vandaar dat deze ook het hoogst in calorieën is. Daarnaast zie je ook aan de andere kant dat de Wasa volkoren en de Leksands original blauw er onderuit komt met 2 en 2,6 gram. De andere varianten liggen tussen de 5 en 9,5 gram vet. 

De hoeveelheid verzadigd vet ligt nog dichterbij elkaar. De laagste hoeveelheid vind je in de Bolletje Goudbros knäckebröd, Leksands original blauw en Wasa volkoren met 0,4 - 0,7 gram verzadigd vet. De AH Knackebrod pompoenpit-sesambevat het meest, met 4 gram verzadigd vet. De andere soorten bevatten 1 - 2,7 gram.

Koolhydraten

Ook in de hoeveelheid koolhydraten zie je eenzelfde soort verdeling. Een aantal die er bovenuit komen, een aantal die er juist onder liggen en een paar in het midden. Hier zie je dat de Wasa glutenvrij en lactosevrij de grootste hoeveelheid koolhydraten bevat, met 72,8 gram en daarna de Bolletje Goudbros knäckebröd met 70 gram. De Leev Knapperbröd slimme start biologisch bevat de minste hoeveelheid koolhydraten, namelijk 36,9 gram en de Wasa vezelrijk volgt daarna met 43,5 gram. De andere soorten liggen tussen de 60 - 65 gram.

In de hoeveelheid suikers zie je een groter verschil. Sommige bevatten rond de 1,5 gram suikers, terwijl er ook soorten bijzitten die meer dan 3 gram bevatten. Zo bevat de Leksands original blauw maar 1,3 gram. Aan de andere kant zie je dat de AH Knackebrod pompoenpit-sesam 5,5 gram suiker bevat, waarvan toegevoegd 3 gram, de Leev Knapperbröd slimme start biologisch 3,8 gram suiker bevat en de Wasa glutenvrij en lactosevrij 3,1 gram bevat. Toch een groot verschil tussen die soorten! De andere variëren van 1,5 - 2 gram en liggen dus ook nog een stuk lager.

Eiwitten

Hier zie je dat er twee zijn die er bovenuit komen, namelijk de Leev Knapperbröd slimme start biologisch met 18,9 gram en AH Knackebrod pompoenpit-sesam met 15 gram. De laagste hoeveelheid eiwit vind je in de wasa glutenvrij en lactosevrij, namelijk 4 gram. De andere soorten liggen tussen de 9 en de 13 gram.

Vezels

Een belangrijk punt om naar te kijken bij crackes vind ik. In de hoeveelheid vezels zit ook een groot verschil. De grootste hoeveelheid vezels vind je in de Wasa vezelrijk met 29 gram vezels, daarna in de Leksands met 21 gram vezels en de Wasa volkoren met 21 gram vezels. De laagste hoeveelheid vind je in de AH Knackebrod pompoenpit-sesam met 5,5 gram en de AH knackebrod sesam met 6 gram. De andere soorten liggen tussen de 7,7 en 9 gram.

Zout

Tussen de hoeveelheid zout ziet niet een heel groot verschil. Dit varieert tussen de 0,7 en 1,2 gram. De AH knackebrod sesam bevat het minste zout en de Leksands original blauw de meeste, namelijk 1,2 gram. 

Ingrediënten 

Als je kijkt naar de ingrediënten valt het op dat de een heel weinig ingrediënten bevat en de andere veel meer. Sommige bevatten volkorenmeel en sommige tarwebloem. Zelf vind ik hier drie toppers tussen zitten, namelijk: Leksands original blauw, Wasa vezelrijk en Wasa volkoren. Alle drie bevatten ze een korte ingrediëntenlijst en zijn ze gemaakt van volkorenmeel. De Leksands original blauw is wel het allerbeste, deze bevat namelijk 100% volkorenmeel. 

Daarnaast bestaat de AH knackerbrod sesam vooral uit tarwebloem en bevat deze ook palmolie. Als je kijkt naar de Wasa glutenvrij en lactosevrij zie je ook gelijk dat er veel suiker aan toegevoegd is. Deze bevat ook veel ingrediënten die je niet snel zou verwachten in crackers zoals rijst proteïne, suikerrietvezel, suiker en rijstzuurdesempoeder. Dit om de structuur en de smaak zo goed mogelijk te krijgen. 

De ingrediëntenlijst van de AH Knackebrod pompoenpit-sesam is schrikbarend lang. Het bestaat voornamelijk uit tarwebloem. Daarnaast is er palmolie en suiker aan toegevoegd. 

Conclusie

Mijn drie favorieten zijn absoluut:

  • Leksands Original blauw: 100% volkoren roggemeel, water, gist, zout.
  • Wasa vezelrijk: Volkoren roggemeel (57 g*), tarwezemelen (27 g*), havervlokken (13 g*), sesamzaad (8 g*), tarwekiemen, zout.
  • Wasa volkoren: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout.

Bovenstaande drie bevatten de 'beste' ingrediënten, namelijk alleen granen, water, gist en zout. Daarnaast scoren ze goed op vezelgehalte en zijn ze laag in verzadigd vet.

Voor mij komt de AH Knackebrod pompoenpit-sesam het 'slechtste' uit de test. De ingrediëntenlijst is lang, ze bevatten weinig vezels en veel toegevoegde suikers. Ook de Wasa glutenvrij en lactosevrij vind ik wat minder goed scoren. Deze zijn vrij prijzig, bevatten ook een stuk minder vezels en daarnaast ook weer veel suiker en een lange ingrediëntenlijst met veel toevoegingen.  

De AH knackerbrod sesam en Bolletje Goudbros knäckebröd bestaan vooral uit tarwebloem en zijn daardoor lager in vezels. 

Ik hoop jullie weer geïnspireerd te hebben om bewustere en gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Dit betekent niet dat wat ik zeg 'goed' of 'fout' is. Ik laat alleen maar zien wat de verschillen zijn en probeer mijn kennis daarin te gebruiken. Hopelijk heb ik jullie hiermee weer kunnen inspireren en het allerbelangrijkste is, geniet!