WMF Stoompan

07-12-2017

Stomen? Je kunt de ingrediënten toch ook gewoon koken? In dit artikel leg ik je uit wat het verschil tussen koken en stomen is en geef ik een aantal voordelen van stomen. In feite is stomen een nieuwe manier van koken. Bij stomen liggen de ingrediënten niet in het water, maar in een mandje of bakje erboven. De ingrediënten die in het stoommandje liggen worden gaar door de hete stoom die afkomstig is van het kokende water. Deze stoom blijft tussen de ingrediënten hangen waardoor ze gaar worden.

Je kunt op veel verschillende manieren stomen. Je kunt een zeef boven een pan leggen en hier je ingrediënten in doen, je kunt een stoomoven gebruiken, maar ik gebruikte de WMF Stoompan van Cookinglife. Een veelzijdige pan, waarin je de lekkerste gerechten kunt bereiden. In de stoompan kun je verschillende producten bereiden of je nou gaat voor groente, vlees of vis. Door het gebruiken van een stoompan blijft je vlees lekker sappig en droogt het dus niet uit. Ideaal al zeg ik het zelf!

WMF Stoompan

WMF is ontstaan in 1853 en levert hoogwaardige kwaliteit aan pannen en keukengerei. De WMF kook collectie staat voor koken, stomen en bakken. Zoals ik al zei ging ik aan de slag met de stoompan. De WMF Stoompan Vitalis heeft een doorsnede van 28 cm en is gemaakt van roestvrijstaal (Cromargan) dat WMF zelf gecreëerd heeft. Het voordeel van dit staal is dat de pan krasvrij is. De bodem is gemaakt van TransTherm, waardoor de hitte gelijkmatig wordt verspreid. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en heeft daarnaast een luxe uitstraling. Ook handig is de glazen deksel met thermometer, zo kun je het kookproces goed in de gaten houden en nauwkeurig de gerechten bereiden.

Waarom stomen?

Wat kun je allemaal stomen? In principe kun je alles wat je kunt koken ook stomen. Vis, groente, rijst en couscous worden vaak gestoomd, maar ook vlees en aardappels. Je stoomt de ingrediënten gaar boven water, water met kruiden of bouillon om je product een extra lekkere smaak te geven. Door stomen drogen de producten die je gebruikt niet uit, maar er zijn nog meer voordelen:

  • De smaak blijft behouden.
  • De voedingswaarde van ingrediënten worden beter behouden. Met name de in water oplosbare vitamines en mineralen. Aangezien het voedsel niet in aanraking komt met het water, waardoor de vitamines en mineralen niet in het water verloren gaan.
  • Gestoomde groente is zachter dan rauwe groente en daardoor ook makkelijker te verteren.
  • Vlees en vis droogt niet uit.
  • De kleur blijft aanwezig.
  • De ingrediënten blijven in vorm.

Mijn ervaring met de WMF Stoompan

Ik heb voor jullie de WMF Stoompan Vitalis van Cookinglife getest. Deze stoompan is erg makkelijk in gebruik. Ik gebruikte hem namelijk voor het eerst en ik had er geen gebruiksaanwijzing voor nodig. Ik had al veel gehoord over stomen, maar het eigenlijk nog nauwelijks gedaan en nog nooit met een stoompan. Ik was erg benieuwd wat ik ervan kon verwachten dus ging ik er gelijk mee aan de slag. 

Ik maakte er onder andere groente, vlees en vis in klaar. Ook maakte ik dit gerecht er in klaar: kip met Coppa di Parma, snijbonen, wortels, cashewnoten en geitenkaas! Ik stoomde de kip gaar met de Coppa di Parma, wortels en snijbonen en voegde er later nog wat cashewnoten en geitenkaas aan toe. 

De kip kwam er erg mals uit, terwijl ik normaal kipfilet vrij droog vind, maar dankzij het stomen blijf de kip heerlijk sappig! Om wat extra smaak aan het gerecht te geven deed ik onder in de pan wat bouillon, een teentje knoflook en wat gesnipperde ui. Later bracht ik het gerecht nog op smaak met wat verschillende kruiden. Ik ben zeer tevreden over de pan en hij is makkelijk in gebruik!

Ben jij ook benieuwd naar de pan? Bestel hem dan bij Cookinglife en wie weet maak jij binnenkort ook de lekkerste gerechten in deze stoompan!