Simpele kerst zalm strudel 

29-11-2019

Op zoek naar een simpel hoofdgerecht met zalm voor kerst? Zoek dan niet verder en ga voor deze zalm strudel, zalm in bladerdeeg of zalm en croûte of hoe je het ook wilt noemen. Stiekem vind ik dat laatste wel het chiquer klinken. Deze zalm en croûte is gemaakt met onder andere bladerdeeg, zalm en geitenkaas. Een echt spektakel voor de feestdagen en simpel om te maken, zodat jij met kerst niet uren in de keuken hoeft te staan. 

Het leuke is dat je deze zalm en croûte gemakkelijk vegetarisch kunt maken door te kiezen voor de vegetarische zalm van SoFine. Zo kan iedereen genieten van dit gerecht zonder ingewikkelde aanpassingen. Mocht je niet zo dol zijn op geitenkaas? Don't worry, door de verse kruiden krijgt het net de smaak van kruidencrème.

Serveer met wat groente uit de oven, een heerlijke salade of wat aardappeltjes en je kerstdinner is compleet. Je kunt dit gerecht ook in meerdere stukken verdelen zodat je er een shared kerst diner van maakt. Tip, maak dan deze vegetarische strudels met pompoen er ook bij! 

De zalm en croûte is ook erg lekker met wat spinazie. Bak dan ±100 gram spinazie in een scheutje olijfolie. Laat goed uitlekken of knijp het vocht eruit en verdeel over de zalm, voordat je de geitenkaas eroverheen verdeeld. 

Nog een tip om de bladerdeeg goed knapperig te krijgen. Draai het gerecht halverwege de baktijd om, zodat ook de onderkant knapperig wordt of verwarm de bakplaat al mee wanneer je de oven voorverwarmd. Dit scheelt ook al een stuk. 

Ingrediënten

Voor ± 3 personen

  • 400 gram zalm zonder huid (het liefst aan één stuk)
    Ook goed te maken met vegetarische zalm van SoFine
  • 1 rol verse bladerdeeg (275 gram)
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 1 el (lacotsevrije) magere kwark
  • 3 gram verse dille
  • 3 gram verse bieslook
  • 2 tl citroensap
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Zo maak je de zalm strudel

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de bieslook en dille fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de geitenkaas, kwark en verse kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg hierop uit. Halveer het bladerdeeg in de lengte, zodat je twee even grote stukken krijgt.
  • Leg de zalm op een helft van het bladerdeeg en breng de zalm eventueel nog op smaak met peper en zout. Verdeel het geitenkaas mengsel over de zalm. Klop een ei los en smeer de randen van het bladerdeeg in.
  • Leg vervolgens de andere helft van het bladerdeeg over de geitenkaas heen en druk de randen met een vork tegen elkaar aan. 
  • Snijd voorzichtig met een mes 4 strepen in de bovenkant (zie foto). Bestrijk vervolgens de bovenkant met het losgeklopte ei. 
  • Bak de zalm in bladerdeeg in ±20-25 minuten gaar. Draai halverwege om zodat de onderkant ook goed gaar kan worden. 

Tip: maak de zalm in bladerdeeg al een dag van te voren of in de ochtend. Dan hoef je hem alleen nog even in de oven op te warmen. 

Gemiddelde voedingswaarde

Daar letten we deze kerst niet op!