Zoete aardappelfriet met avocado pestodip

08-09-2018

Als ik moet kiezen tussen gewone aardappels en zoete aardappels kies ik altijd voor de zoete aardappel. Waarom? Ik vind ze zoveel meer smaak hebben en je kunt er echt eindeloos mee variëren. Ik maak er vaak frietjes van, heerlijk met een goede (vega)burger erbij en een lekkere dip. Een prima bijgerecht dus! Daniëlle maakte er een avocado pestodip bij eens iets anders dan de standaard dips. 

2 personen - vegetarisch - glutenvrij 

Dit recept is gemaakt door Daniëlle van Needforfood.nl

Ingrediënten

  • 350 gram zoete aardappel
  • 1 el zonnebloemolie
  • 3 el maïsgriesmeel
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 3 tenen knoflook

Voor de avocado-pestodip

  • 25 gram pijnboompitjes
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • 25 gram basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • Halve avocado
  • Peper en zout

Zo maak je de frieten

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Schil de zoete aardappelen en snijd de aardappelen in frieten van 0,5 centimeter dik. Was ze en dep ze goed droog in een schone theedoek. 
  • Doe de frieten in een kom en voeg de zonnebloemolie, het maïsgriesmeel, de rozemarijn en peper en zout naar smaak toe en meng dit goed door elkaar.
  • Verdeel het over een met bakpapier bekleedde bakplaat. 
  • Plet drie van de vier tenen knoflook en verdeel deze over de frieten. 
  • Bak de zoete aardappelen gaar in 35-40 minuten en keer halverwege om.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitjes en laat deze afkoelen. Doe de basilicum, parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes, halve avocado, citroensap, olijfolie, een teen knoflook en peper en zout in de keukenmachine, mix tot een gladde dip en serveer deze bij de frieten 

Gemiddelde voedingswaarde

Zoete aardappelfrieten 

per portie

  • 273 kcal
  • 3 gram eiwitten
  • 45 gram koolhydraten
  • 8 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram

Voor de avocado pestodip 
per 1/4 portie

  • 121 kcal
  • 4 gram eiwitten
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram